"Квантовата психология" ни учи как да препрограмираме себе си


"Квантовата психология" ни учи  как да препрограмираме себе си
Снимка: изд. Кръг

Квантовата физика е една от най-трудните материи в света на науката, която изумява учените до днес и хвърля в недоумение опитващите се да я разберат. Но какво е квантова психология и възможно ли е тя да промени живота ни? Според прочутия писател Робърт Антон Уилсън това е напълно възможно. Есеист, драматург, поет и футурист, преподавател и популяризатор на науката Уилсън е автор на повече от 35 книги. Една от тях и особено важна е "Квантова психология. Как мозъчният софтуер програмира вас и вашето мислене".

Уилсън е фин познавач на физиката, квантовата механика и мистичните традиции - от дзен и йога до магия и херметизъм. Наречен е "най-важният философ на века" от психолога експериментатор Тимъти Лиъри, а книгата му той определя като "научна, остроумна, съвременна и изпълнена с надежда".

"Квантова психология" (издадена за първи път през 1990-а, но запазила актуалността си до днес) преобръща начина, по който мозъкът ни възприема нас самите – и Вселената – през XXI век. Някои наричат книгата материалистична, според други е научна, а трети настояват, че е мистична. Всъщност тя е всяко от тези неща. И нещо още по-важно – както казва писателят Филип К. Дик, – книгата преобръща "всяка умствена полярност, сякаш съм бил разтегнат до безкрайността".

Квантовата психология не ни учи какво да мислим, а как да мислим. Чрез нея разгадаваме ограниченията, които сами си поставяме и които могат да променят погледа ни върху света. Осъзнаваме как собственият ни език ни ограничава в разбирането помежду ни и живота като цяло.

Уилсън интегрира квантовата теория с неврологичните мозъчни модели, изтъква пробойните в Аристотеловата логика, която поставя всичко в бинарно мислене – да/не, черно/бяло, и я поставя в контрапункт с работите на Айнщайн, Шрьодингер, Хайзенберг, Гьодел. Квантовата психология открива пред всеки от нас как да стигнем до самата същина на онова, което се опитваме да разберем.

Всяка глава в тази книга съдържа упражнения, които ще помогнат на читателите да схванат и да се научат да използват принципите на квантовата психология. Така тя се превръща в мощен инструмент към разширяването на нашите възможности и познание. "Научил съм от Робърт Антон Уилсън повече, отколкото от всеки друг", твърди и прочутият комедиант Джордж Карлин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама