"Макбет" и "Бурята" на Шекспир излязоха в нови издания


"Макбет" и "Бурята" на Шекспир излязоха в нови издания
Снимка: изд. Кръг

В годината, в която актьорите Дензъл Уошингтън и Франсис Макдорманд ще се превъплътят в Лорд и Лейди Макбет на големия екран във филм на Джоел Коен, а на сцената на Народния театър "Бурята" ще се развихри под режисурата на неповторимия Робърт Уилсън, издателство "Кръг" ще зарадва читателите си с нов поглед към творчеството на Уилям Шекспир. На книжния пазар излязоха две луксозни издания на пиесите "Бурята" и "Макбет" в класическите преводи на Валери Петров. Томчетата с твърди корици са с дизайн и цветни илюстрации на младите и талантливи художнички Неда Ангелова и Адриана Янкова – студентки в Националната художествена академия.

Английският поет и драматург Уилям Шекспир, четен и изучаван по цял свят, е оставил богато литературно наследство. Въпреки всички спорове около самоличността му, на негово име се приписват цели трийсет и осем пиеси, сто петдесет и четири сонета и две поеми. И "Макбет", и "Бурята" обаче се отличават сред останалите му творби с нещо конкретно: първата е една най-популярните му пиеси, а втората е една от последните му. Двата текста имат различна съдба през четирите века, откакто са написани.

"Макбет" се превръща в една от най-известните пиеси на Шекспир, интерпретирана във филми, телевизионни адаптации и опери, оставила трайна следа в популярната култура и днес. Творбата, която черпи вдъхновение от реални исторически факти, разказва за пълководеца Макбет, готов на всичко, за да се възкачи на трона на Шотландия. Амбицията му за власт обаче има унищожителни последици. С оформлението на Адриана Янкова (р. 1996) родните читатели имат възможността да си припомнят защо "Макбет" е толкова значима не само в творчеството на Барда, но и в света на драматургията изобщо.

"Бурята", от друга страна, е по-слабо позната и е сред последните творби на Шекспир. Тя разказва за магьосника Просперо – законен херцог на Милано, прокуден на самотен остров с дъщеря си Миранда. Когато един ден брат му, узурпатор на трона и властта му, преминава с кораб наблизо, Просперо предизвиква ужасна буря, чрез която да получи възмездие. Пиесата впечатлява с начина, по който Шекспир подхожда към семейните отношения и неслучайно през последните десетилетия е преоткривана от изследователите като една от най-значимите му. Чрез красивото оформление на Неда Ангелова (р. 1999) много читатели ще се запознаят с "Бурята" като с художествено произведение, след като в България пиесата е позната повече с театралните си постановки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама