Може ли по-големият избор да ни кара да се чувстваме неудовлетворени?


Може ли по-големият избор да ни кара да се чувстваме неудовлетворени?
Снимка: изд. Сиела

Независимо дали си избираме чифт дънки в магазина, решаваме какво да гледаме вечер или пък обмисляме промяна в кариерата си, ежедневните решения – големи или малки – са се превърнали в изключително сложна задача поради огромното изобилие от възможности, които днешният свят предоставя.

Може ли наистина изборът – този крайъгълен камък на свободата и самоопределянето – да се е превърнал в психологически товар и започва да вреди на душевното ни здраве и емоционално спокойствие и как да се справим с негативните последствия?

Този важен въпрос изследва една от най-важните научни книги в сферата на психологията – "Парадоксът на избора" от американския психолог и професор по социалните науки д-р Бари Шуорц.

Превърнало се в основополагащ труд за многобройни изследвания в сферата на маркетинга, мотивацията и продажбите, революционното издание се появява за пръв път и на български език в превод от Елена Филипова.

По достъпен, увлекателен и зареден с чувство за хумор начин Бари Шуорц разкрива как драматичното нарастване на разнообразните възможности води не до взимането на лесно решение, а допринася значително за развитието на тревожността, стреса и депресията. 

Опирайки се на многобройни изследвания в сферата на социалните науки, "Парадоксът на избора" събира ключови съвети, с помощта на които да се научим да се възползваме максимално най-добре от свободата си. Психологът очертава полезни и лесни за прилагане практики, чрез които да насочим вниманието си към вземането на наистина важните решения, а същевременно да се разтоварим от по-маловажните неща. 

От тази книга ще научите:

Как се е променил диапазонът на изборите, които хората правят всеки ден, в последните години?

Защо ни е толкова трудно да вземаме ежедневни решения?

Защо изборът може да ни накара да страдаме?

Кои са положителните и отрицателните страни на многото избор?

Как да ограничим изборите в живота си до контролируем брой? 

Започвайки от най-минималните решения, които ни се налага да вземаме – като избора на продукти в супермаркета, и достигайки до ключови за нашия живот избори – на университет, работа или религия, Бари Шуорц ни предлага начин на живот, в който да се научим да използваме времето си възможно най-умно. Да бъдем дисциплинирани, последователни и уверени – в един забързан свят, който ни принуждава да вземаме решение след решението.

Емблематична за психологията и плашещо актуална, „Парадоксът на избора“ не предлага готови решения, но ще помогне в изграждането на нов начин на мислене, благодарение на който наистина да оценим правото на избор, което животът днес ни предоставя.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама