"Молитвеник" излиза в нов превод на български език


 "Молитвеник" излиза в нов превод на български език
Снимка: изд. Лист

Романът "Молитвеник" от Джоун Дидиън излиза в нов превод на български език. Автор на превода е Зорница Христова, а корицата е на Дора Иванова.

Книгата разказва историята на Грейс Щрасер - Мендана, пенсионирана антроположка и богата вдовица от управляващата фамилия на Бока Гранде. В тази измислена република в Централна Америка пристига и североамериканката Шарлът Дъглас. Тя се надява, че там ще открие дъщеря си, която бяга от ФБР, след като отвлича самолет. Марин е дъщеря от първия съпруг на Шарлът, умиращият от рак Уорън. Известно време двамата пътуват заедно. Понякога към тях се присъединява и вторият съпруг на Шарлът Ленард, адвокат и активист. Шарлът носи детето на Ленард, което никога няма да види живот, защото е с хидроцефалия. Тя трудно понася всичко това и потъва в мъгла от амфетамини, спи следобед, лежи будна през нощта, страхува се от тъмното.

Джоун Дидиън пише "Молитвеник" през 1977 г. Личната история на Шарлът се развива на фона на политическа трагедия. Бока Гранде е измислената централноамериканска страна, но е на базата на проучванията на Дидиън върху това, което се случва в няколко реални латиноамерикански държави. Няколко години по-късно, през 1983 г., тя публикува "Салвадор", книга с есета за корупцията и насилието в Ел Салвадор.

За авторката:

Джоун Дидиън (1934–2021) е американска писателка – авторка на романи, филмови сценарии, публицистични текстове със социално-политическа насоченост и др. Литературната ѝ кариера започва като студентка в университета "Бъркли", след като печели награда за есе, спонсорирана от списание "Вог". Дидиън е сред представителите на т.нар. "нова журналистика", а творчеството ѝ се свързва с контракултурата на шестдесетте години на XX век и холивудския лайфстайл. Лауреат е на литературни награди, сред които и американската национална литературна награда за нехудожествена литература (National Book Award) през 2005 г., присъдена ѝ за "Годината на магическото мислене" (изд. "Лист", 2021). През 2013 г. Барак Обама връчва на Джоун Дидиън националния медал за хуманитаристика.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама