Най-хубавите ни спомени за Черноморието преди бетона в книга


Най-хубавите ни спомени за Черноморието преди бетона в книга
Снимка: изд. Кръг

"… Ходехме голи, гладни, солени и щастливи" – така пише журналистът и писател Иво Беров в своя първи разказ от новата книга "Голи и солени (морето преди бетона)", посветена на Черноморието в миналото: за някои спомен, за други – мечта. Тази "картина на времето, в което нямахме избор, когато морето беше едно", съставителката Жанина Драгостинова сглобява от историите на 23-ма свои приятели: журналисти, артисти, писатели, историк, атлантик, актриса и други герои на нашето време. Сборникът излиза на 12 юли с логото на издателство "Кръг", с дизайна на Милена Вълнарова и с ретро снимки от журналиста Иван Бакалов и актрисата Ана Вълчанова.

Черноморието – мястото, където през 70-те и 80-те години на миналия век човек може да поеме глътка въздух далеч от закостенялата система на зрелия социализъм. Там буйните вълни, милостивото слънце и полетът на чайките отприщват свободата на духа и го понасят заедно с морската пяна извън сивата реалност на ежедневието. Мисълта става свободна да се развихри и около огъня се дискутират свободно забранените теми за изкуство, култура, политически идеологии… Морето преди бетона е един безкраен Джулай.

Своите спомени от тези романтични моменти на бягство от тривиалното разказват в едноименното издание 23-ма българи:

Иво Беров

Галя Лозанова

Панайот Денев

Лияна Панделиева

Чавдар Ценов

Матей Константинов

Вели Шакир

Василена Мирчева

Стоян Т. Михайлов

Михаил Вешим

Кристина Патрашкова

Петър Стоянович

Димо Кроснев

Иван Попйорданов

Енчо Господинов

Слава Янакиева

Георги Папакочев

Ана Вълчанова

Иван Бакалов

Мариана Мелнишка

Соломон Паси

Владимир Тодоров

Ханс-Дитер Шют

Всеки от тях има своя лична история, запечатан в паметта му като особено значима, а вече и написана на хартия. Текстовете, сред които са „Почти криминална ваканция“, "Рай на смени", "Духовете на Иракли", "Лято като на кино", "Варненски нощи", "Влюбена в Созопол", "Потопиш ли се във водата, с единия крак си в Космоса" и др., ни връщат в годините, когато рокендролът беше млад, дюните – неразорани, немкините – от ГДР, а леките коли – тежкотоварни. Тогава Водния дух бдеше над Иракли, хазайките в Созопол криеха ютиите, но брояха душовете, а кофражите не скриваха морето.

Съставителката Жанина Драгостинова събира и оформя разказите във вдъхновяващия сборник "Голи и солени", за да запази между страниците му парченце море, в което да се гмурнем дори когато сме далеч. Самата тя е свързана с Черноморието от онези години. Р

Разказите в "Голи и солени (морето преди бетона)" са хармонично допълнени от архивни фотографии на журналиста Иван Бакалов и снимки от личния архив на актрисата Ана Вълчанова. Изображенията кореспондират напълно с настроението на текстовете и нашепват своите истории за диви плажове, артистични квартири, красиви любови и вихрени танци – за онези, за които морето означава детство и младост.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама