Неделните камбани на Анна Кове прославят жената


Неделните камбани на Анна Кове прославят жената
Снимка: изд. Персей

Проблемите на жените в съвременното посттоталитарно общество разисква албанската писателка и поетеса Анна Кове в книгата си "Неделни камбани", номинирана за Наградата за литература на Европейския съюз. Изданието е на "Персей", а преводът на Екатерина Търпоманова.

"Неделни камбани" включва четири дълги новели, като всяка от тях е разделена на четири по-кратки истории, свързани от един и същ женски персонаж. Главната героиня разказва от първо лице и под формата на интимен дневник за различни времена и събития, но винаги във всички истории противоположният мъжки елемент е предварително определен: понякога присъства, а понякога не присъства като конкретен характер, но никога не липсва по същество. Това води до неизбежна игра на конфронтация между тях.

През дълбоко интимния женския поглед тези четири новели интерпретират различните видове любов и същността на човешкия живот, силата на паметта, сложната връзка на държавата с религията в периода на диктатурата, неразбираемия житейски хаос на постдиктатурата, ориентацията и понякога дезориентацията на днешния човек в стремежа му към идентичност във време на глобализация и мобилност.

Последният разказ "Берлинската стена и стените, които не са паднали" стилизира темата за мултикултурните отношения като неизбежна част от днешната житейска реалност на албанците, извоювали определени граждански свободи след дългата половинвековна изолация по време на диктатурата.

Независимо къде се намира героинята, историите разказват за съвпаденията, които разрушават стените на комуникацията, за границите, които преминаваме всеки ден не само като личности, но и като общество; за центъра и периферията, за Запада и Изтока. Това прави тази книга толкова вълнуваща и близка за европейския читател.

Въпреки че тези текстове са привидно анализи на женската интимност и психология чрез стилизиране на настроения, фрагментарни спомени, детайли от миналото, еротични елементи, те обхващат и ярки събития от настоящето, предадени чрез личните преживявания, и човек изпитва естетическо удоволствие от четенето.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама