"Нощ на литературата“ се завръща за 12-и път


"Нощ на литературата“ се завръща за 12-и път
Снимка: ПР

Европейската инициатива "Нощ на литературата" ще се проведе за 12-а поредна година в България. Датата е 27 септември 2023, сряда. 

Целта на събитието, инициирано от Чешките центрове по света, е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места – "читателски гнезда".

На всеки 30 минути в едно и също читателско гнездо се чете един и същи откъс. Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави, а публиката може да състави своя маршрут според личните си предпочитания към европейските езици, вдъхновяващите четци или нестандартните локации, в които се разгръща събитието.

Къде се провежда

Освен в София, "Нощ на литературата 2023" се провежда едновременно в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора и с. Чавдар.

Автори и кой ще ги чете

Сред авторите, избрани за представяне пред българската публика, са Вислава Шимборска, Пия Лейно, Итало Калвино, Джон Бойн, Стефан Хертманс, Гаска Шиян и др. Пълна информация за избраните книги, къде, кой и какво чете ще откриете в уебсайта на инициативата noshtnaliteraturata.com.

Гостите и участниците в събитието в София ще могат да се срещнат с част от преводачите на книгите в някои от читателските гнезда, разположени в кокетни и изненадващи пространства около Докторската градина и пл. "Народно събрание".

Сред четците в София са актьорите Мартин Димитров, Снежана Макавеева, Линда Русева, Данаил Обретенов, Петър Русев, Асен Кукушев, Игор Дамянов и др., радиоводещата Ива Дойчинова, телевизионната водеща Аделина Радева, Ива Панева, Темз Арабаджиева и др.

В читателските гнезда по график е осигурен и превод на жестов език от Силвана Павлова и Росица Караджова.

Поетична обиколка

В края на "Нощ на литературата 2023" столичани са поканени и на вълнуваща нощна поетична обиколка "Ноктурналиите на града" с водещ Тодор П. Тодоров. Тя стартира в 21.30 часа от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Маршрутът ще открива реалиите на нощта, т.нар. ноктурналии – нощни обитатели и същества, фантастични образи, видения, кошмари, но също предмети, улици, сгради и практики.

Ще открехне вратата към магическите изкуства, градските легенди и ужаси. Ще съпостави модерната градска и природната селска нощ. Ще свие към малките улички с бохема, фланьора и прокълнатия.

Вход свободен, без предварително записване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама