Нов роман разказва за противоречивата и могъща Исабел Кастилска


Нов роман разказва за противоречивата и могъща Исабел Кастилска
Снимка: изд. Емас

Романът "Исабел Кастилска" на немската авторка Сюзън Хейстингс, вече известна у нас със своите исторически книги, следва историята в едно плътно и изпълнено със събития повествование. Написано като "класически" исторически роман, произведението остава вярно на историческата истина и на хронологията, като завладява с творческото им пресъздаване, с живите картини от кралския двор и с ярките образи на героите.

Исабел I Трастамара Кастилска е една от най-великите владетелки на всички времена. Обединителка на Испания, разширила територията ѝ до невиждани дотогава размери. Благодетелка на Христофор Колумб, с чиято благословия генуезкият мореплавател открива Америка, а Испания прибавя нови земи към територията си, ставайки империя. Владетелка, наложила в огромната си държава единна вяра – католическата, макар и с методи, които днес будят смесени чувства. Предводителка на войските, довършили Реконкистата и отвоювали Иберийския полуостров от мюсюлманите... Това е кратката история на нейното 30-годишно управление, довело Испания до световно могъщество чрез битки, но и чрез дипломация и визионерство.

Годината е 1469-а. Осемнайсетгодишната Исабел, трета в линията за унаследяване на испанския трон, се жени в тайна церемония за своя втори братовчед Фернандо, син на краля на Арагон. Едва ли някой преди това е предполагал каква сила на духа и решимост се крият в дребната златокоса девойка, отхвърляща едно след друго пет предложения за женитба. Едва ли някой е предполагал, че едно младо момиче ще се осмели да води тайни преговори зад гърба на брат си, кастилския крал, за да встъпи в брак, който да ѝ осигури не само млад и привлекателен съпруг, но и бъдещ крал на силна страна, с която да обедини своята Кастилия.

И не след дълго, през 1474 година, след смъртта на брат си и след победата над другата претендентка за трона, Исабел е вече кралица на Кастилия и историята на бъдещата могъща и обединена Испания може да поеме своя победоносен ход. А така щателно подготвеният династичен брак се превръща в страстна любов и Фернандо става мъжът, подкрепящ с разбиране и мъдрост своята пламенна съпруга...

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама