Ново специално издание на първия роман на Йордан Йовков


Ново специално издание на първия роман на Йордан Йовков
Снимка: изд. Нике

По повод 140 години от рождението на Йордан Йовков първият му роман  "Чифликът край границата" излиза в ново красиво издание с оформлението на художника София Попйорданова.

Във времена, в които за пореден път светът се разпада, за да бъде нареден отново, в ситуация на бурни социални конфлики и преосмисляне на социалния строй, Йордан Йовков поставя своите двама главни герои на "Чифликът край границата".

Съществували като че в две паралелни вселени животите на младата дъщеря на заможен чифликчия Нона и пограничния офицер Галчев ще се сблъскат, за да се опитат да осъществят своята любов в несигурните времена на бурни промени в навечерието на Септемврийското въстание в една малко доброджанско село.

Недооценен и недочетен поради идеологически съмнения преди 1989 година, романът на Йовков представя на читателя една изключителна по дълбочина история, която надхвърля дефиницията на "любовен роман".

В книгата си писателят оставя в пантеона на българската литература поредния силен женски образ в лицето на Нона – независима, модерна, интелигентна и чувствителна жена.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама