"облак с форма на камила" - съвременен прочит на “Хамлет”


"облак с форма на камила" - съвременен прочит на “Хамлет”
Снимка: изс. ICU

Романът "облак с форма на камила" – една съвременна интерпретация на Шекспировата пиеса "Хамлет" – поставя на фокус напрежението между поколенията и eстеството на майчината обич. Алина Нелега е една от най-важните фигури в съвременната румънска драматургия, с чието име е свързана промяната на статута на драматурзите, а до голяма степен и разчупването на драматургичния език.

Книгата е в съзвучие с опитите на редица автори да видят известни истории през погледа на често оставащите периферни и неразтълкувани женски образи. Образът на майката на Хамлет, Гертруда, тук е използван като ключ към позицията на жената, разгледана през съвременната чувствителност. Кодовете, които ни предлага авторката, са няколко: чувството за вина, измеренията на обичта и привързаността, трудният период на средната възраст и осъзнаването на независимостта на собственото ти дете, импулсът да намериш щастие с друг, другаде… През тези кодове можем да се върнем към една от най-прекрасните истории за живота като театър, която не спира да вълнува хората векове наред.

"облак с форма на камила" (малката буква е авторово решение) е роман, който би проговорил на читатели от различни възрасти, стига вече да се срещнали с историята на датския принц. Изграден е под формата на два монолога – на майката, която вижда разрухата на неочаквано покосения от психична болест свой син и се чувства безсилна, и на болния син. Те увличат читателя в емоционално пътешествие.

В крайна сметка, чрез книгата си, Алина повдига и много важния въпрос за фигурата на майката в съвременното общество; за жената, която, посветена на своята кариера, се отказва от присъщата си онтологична роля. Текстът е дълбок, аналитичен и много важен като проблематика, защото извежда на преден план болезнени дилеми в живота на днешните жени не само в Румъния, не само в обществата на бившите комунистически страни, но и въобще в съвремието.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама