"Опасен бизнес" - свеж разказ за живота в един публичен дом


"Опасен бизнес" - свеж разказ за живота в един публичен дом
Снимка: изд. Обсидиан

"Опасен бизнес" от Джейн Смайли е оригинално съчетание от уестърн, криминален роман и свеж разказ за живота в един публичен дом в навечерието на Гражданската война.

Монтерей, 1851 г. Калифорнийската златна треска е в разгара си. Питър Каргил мечтае за бързо забогатяване и потегля на запад със съпругата си Елайза, но златотърсаческата му авантюра не дава резултат. Когато той е убит в пиянска свада, съпругата му търси начин да оцелее. Изборът в този мъжки свят не е голям и тя се озовава в публичен дом. Съдържателката му се грижи за момичетата си, а клиентите се отнасят сравнително добре с Елайза и животът ѝ сякаш става по-спокоен. Когато обаче в покрайнините на Монтерей се появяват трупове на млади жени, най-старата професия започва да изглежда все по-опасен бизнес. И тъй като шерифът бездейства, Елайза и приятелката ѝ Джийн се заемат да открият убиеца, вдъхновени от героя на Едгар Алън По детектив Дюпен. Но това се оказва рисковано начинание в Дивия запад, където няма закони и сигурност.

***

Джейн Смайли (1949 г.) е американска писателка, носителка на наградата "Пулицър" и лауреат на американския ПЕН клуб за цялостно творчество. Тя е автор на над 20 книги (романи, литературна критика и детска литература) и сътрудничи на много вестници и списания, сред които "Ню Йоркър", "Ел", "Ню Йорк Таймс", "Гардиън" и "Нейшън". Член е на Американската академия за изкуство и литература и преподава творческо писане в Калифорнийския университет в Ривърсайд.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама