"ОЩЕ един ден в музея": премиера сред природата и две музейни разходки


"ОЩЕ един ден в музея": премиера сред природата и две музейни разходки
Снимка: Иван Шишиев

Викторина на представители на софийските музеи, мини-сцена "Моят музей" за експонати-съкровища от домашните колекции и детска игра с търсене на съкровища ни очакват на премиерата на втората част на семейния пътеводител за музеите и галериите в София - "Още един ден в музея". Събитието ще бъде на 13 май от 11:00 ч. в Докторска градина. Премиерата ще бъде част и от "Европейската нощ на музеите".

Изборът на място за премиерата никак не е случаен – Докторска градина е била и ботаническа. Това е причината тя да е пълна с редки дървесни видове. На нея също така е посветена и цяла глава от книгата.

Освен авторите на "Още един ден в музея" – Тодор Петев, Зорница Христова и илюстраторката Сияна Захариева, в премиерата ще участват и гости от Националния природонаучен музей към БАН, Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей към БАН, Национална галерия "Квадрат 500" и от Националния военноисторически музей, които ще подготвят специални предмети-загадки за децата.

Историята в училище и историята в музея не съществуват отделно от семейната история. Както всъщност никоя наука не съществува отделно от нашия свят. Точно затова във втората част от премиерата в ролята на експерти ще влязат децата и техните родители.

Заключителната част на събитието ще бъде посветена на "търсене на съкровище" със скрити улики, подсказки и разбира се, вкусотии.

Подобно на премиерата на първата книга и тази ще си има своя карнавална тема. Този път тя е "Природата като учител" и всеки е свободен да избере костюм или украса, която се вписва с нея.

Музейни разходки

Като "загрявка" за премиерата, на 07 май от 11:00 ч. в Националния археологически институт с музей при БАН Зорница Христова ще направи и първата семейна музейна разходка, базирана на "Още един ден в музея". Неин помощник ще бъде и един специален герой от книгата – праисторическото животинче Муз, превърнато в кукла от Бояна Минковска, което всъщност е вдъхновено от конкретен експонат в Археологическия музей и е един от фикционалните "екскурзоводи" в книгата.

Зорница ще разкаже повече за тайната на глинените фигурки от древността; ще се пренесем в праисторическия свят, като манипулираме камък, мед, желязо и глина, ще разгледаме какво са правили древните хора с тези материали; ще разгледаме и пипнем реплики на предмети от витрините – например праисторическата пинтадера, загадъчна кръгла плочка от глина с още неразгадани знаци; ще се почерпим (вече на излизане) с праисторически лакомства – ядки, сушени плодове и може да опитаме наскоро разгаданата рецепта за праисторически палачинки.

Преди това обаче Муз ще срещне децата със своя първообраз от зала "Праистория". А също и с глиненото призраче и с други тайнствени персонажи.

На 27 май отново от 11:00 ч. ще бъде следващата музейна разходка от поредицата – този път тя ще е Националният природонаучен музей при БАН и ще бъде в рамките на "Литературни маршрути".

За "Още един ден в музея"

В "ОЩЕ един ден в музея" са включени експозиции и музеи, като Националния природонаучен музей – зала "Насекоми", Националния археологически институт с музей - БАН, Националния исторически музей – зала "Етнография", Националната галерия "Квадрат 500" – зала "Африканско изкуство", Националната галерия – Музей за християнско изкуство, Националната галерия "Квадрат 500" – колекция "Златю Бояджиев", Националния военноисторически музей, Докторска градина. Всяка глава завършва със занимания, които позволяват пътешествието да бъде продължено и наистина да "запали" децата по науката.

Книгата завършва с покана всяко дете да направи само музей вкъщи – с предметите, които са важни за неговото собствено семейство.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама