Отбелязваме 75 години чичо Скрудж със "Завръщане в Клондайк"


Отбелязваме 75 години чичо Скрудж със "Завръщане в Клондайк"
Снимка: изд. Егмонт

Беше декември 1947 г., когато за първи път светът официално се срещна с най-богатия паток в целия свят – Скрудж Макдък, известен още като чичо Скрудж. Персонажът се появява в комикса "Christmas on the Bear Mountain" от Карл Баркс. Оттогава той е замесен в хиляди комични истории по целия свят. Присъединете се към нас в честванията на 75-годишнина на чичо Скрудж през декември 2022 г.

В чест на диамантения му юбилей на български език за първи път се появява колекционерското издание "Завръщане в Клондайк" с над 250 страници с някои от най-добрите истории на знаменития Карл Баркс за Макдък. Сред тях ще срещнем и други обичани герои като Доналд Дък, Дейзи Дък, малките племенници на Доналд – Хюи, Дюи и Луи.

Комиксът "Завръщане в Клондайк", на който е наименувано изданието, ни дава възможност да научим повече за миналото на Скрудж Макдък. За онова време, което той прекарва в Клондайк в търсене на злато и което го превръща в легенда, първо сред останалите златотърсачи, а по-късно и като най-богатия гражданин на Дъкбург. В суровата, недружелюбна дупка, каквато било градчето Доусън, той се превърнал в непреклонен мъж, богат човек и абсолютен хищник. Тръгнал си и с още нещо – спомени, които карат времето му там да не изглежда толкова тъмно и мрачно. Няма да узнаем за това от историите му, защото чичо Скрудж никога не си позволява и най-малката доза сантименталност, ако изобщо е способен на подобно нещо.

"Завръщане в Клондайк" съдържа много запомнящи се идеи, както и някои от визуално най-силните илюстрации, дело на Карл Баркс. Баркс живее и твори през почти целия ХХ век. През голяма част от професионалния си живот той се занимава с рисуване и създава историите от Дъкбург. Също като чичо Скрудж той знае прекрасно какво означава да се трудиш усилено. Преди да заеме полагащото му се място в света на карикатуристите, той работи в железопътната индустрия и във ферма за пилета. Става известен и като един от най-усърдните чертожници в бранша.

През 1953 г. Карл Баркс вече рисува комиксите на "Дисни" от близо десет години. Овладял е това изкуство до съвършенство и развива свой собствен стил. Именно той е човекът, който прави от героите на Дъкбург сложни личности и е в състояние да създаде странични герои, също толкова характерни за неговите истории, каквито са менхирите за келтските пейзажи.

Комиксът за Клондайк дължи своята достоверност на многобройните исторически факти и места, включени в сюжета. През същия период Баркс създава още много такива забавни истории като тази за говорещо куче, за града, наводнен с яйца или за Доналд, който успява да предизвика кратки валежи дъжд във всякакви форми. Изненадващото е, че за нас събитията звучат също толкова правдоподобно, колкото и историческите факти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама
Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама