Писателката Здравка Евтимова получи престижно отличие от Америка


Писателката Здравка Евтимова получи престижно отличие от Америка
Снимка: Здравка Евтимова

Писателката Здравка Евтимова получи диплом за най-добър разказ с научнофантастични елементи от САЩ. "На Димитър – поет" ("For Dimitar – A poet") е събрал най-много гласове от писатели и читатели на научнофантастична литература в платформата "Critters".

"Много се зарадвах, но винаги слагам граници на радостта, защото това е само момент. Този разказ е, всъщност, съкратен вариант на един разказ, който излезе преди време в една медия. Аз исках да бъде по-къс и по-събран и го направих на английски език в по-късия му вариант. И се радвам, че са го номинирали и оценили колегите", коментира пред БТА Здравка Евтимова.

Тя допълни, че е на първо място в класирането, в което са посочени десетте най-добри разкази с научнофантастични елементи, избрани от читателите и писателите на американската платформа. "Това не означава, че ще получа някакви финансови суми за това или пък награда", посочи Евтимова.

Новината за диплома българската писателка е научила от издателя си от "Starship Sloane Publishing", който след класирането е започнал работа по издаването на нов роман на Здравка Евтимова в САЩ. "Книгата, която се очаква да излезе, се казва "He May Wear my Silence", тоест – "Той носи мълчанието ми". Това е стих от стихотворението "Нямото момче" на Федерико Гарсия Лорка", разказа писателката.

Гласуването в платформата "Critters" е било разделено в 38 категории - най-добър научнофантастичен роман, най-добро списание за научна фантастика, най-добър илюстратор, най-добра критико-аналитична статия, отразяваща научнофантастично произведение, най-добър роман с елементи на ужас, най-добро фентъзи, най-добър редактор на научнофантастична литература и др. Това е 25-ото гласуване в историята на "Critters".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама
Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама