"Подир сянката на кондора" - едно епично 6000-километрово пътуване


"Подир сянката на кондора" - едно епично 6000-километрово пътуване
Снимка: изд. Colibri

"Подир сянката на кондора" от Изабела Шопоша е разказ от 560 страници за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия.

Премиерата е на 4 август в концертното студио на радио "Варна". На 9 август е представянето в Бургас, а на 22 август - в софийското лятно кино "Кабана".

Без маршрут, план и резервации. А както бързо става ясно - и без адекватна подготовка. Смелият пътешественически екип се състои от майка и дъщеря, и двете известни с огнен балкански темперамент и несъкрушим източноевропейски инат, както и с противоположния си подход към предизвикателствата на живота по принцип, и пътуването в частност.

Двете покорителки на света следват сянката на легендарния андски кондор, преодолявайки височинна болест, мозъчно сътресение, загуба на паметта, езикови бариери и културни сблъсъци. Оцеляват без кислород, интернет, а понякога и без подслон сред чуждопланетните пейзажи на високопланинската пустиня Атакама, неземната хубост на Галапагоския архипелаг, вертикално предизвикателните градове на Латинска Америка, смъртоносния им трафик и неподражаема архитектура. И това са само част от приключенията на двете пътешественички през двумесечното им пътуване подир сянката на кондора.

***

Изабела Шопова е автор на книгата "На изток - в рая", където разказва за живота в Нова Зеландия, Страната на дългия бял облак, както я наричат, където емигрира през 2002 година. По-късно излиза "На запад от рая" - за Австралия, как се готви артишок, що е то Куинсландър и къде зимуват крокодилите. "На юг от разума" свидетелства, че и днес, двайсет лета след началото на третото хилядолетие, Антарктика си остава утопичен резерват и територия с митичен ореол.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама