"Походът на книгите“ тръгва през април


"Походът на книгите“ тръгва през април
Снимка: ПР

XI-то издание на националната кампания в подкрепа на четенето "Походът на книгите" през 2022 г. ще стартира на 2-ри април - Международният ден на детската книга и ще приключи на 23-ти април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.

Инициативата е част от мисията на Асоциация "Българска книга" (АБК) в подкрепа на грамотността, културата и образованието. Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите, както и да информира обществото като цяло по темата за грамотността сред най-малките. Дигиталната платформа на събитието тази година позволява включването на деца от цялата страна и от чужбина.

Участници в "Походът на книгите" отново ще бъдат известни българи, които ще се срещнат с децата на живо и онлайн, за да им прочетат откъси от любимите си детски книги, като по този начин мотивират най-малките да четат. В тазгодишното издание са поканени да четат политици и журналисти, а сред потвърдилите до момента са: еврокомисарят по "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" Мария Габриел; вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова - патрон на събитието; заместник-председателят на народното събрание Кристиан Вигенин, вице-премиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на културата Атанас Атанасов; министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и др.

Официалното откриване на "Походът на книгите" ще бъде на 2 април (събота) от 11:00 ч. в Детския отдел на Столична библиотека (пл. "Славейков" №4а), с участието на организаторите и партньорите на кампанията.

Денят за старт на кампанията не е избран случайно - това е Международният ден на детската книга, който се отбелязва всяка година в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни от най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още "Малка Нобелова награда".

В рамките на кампанията "Походът на книгите" тази година ще се проведат поредица от интересни събития в цялата страна:

"Маратон на четенето" от 2 до 21 април 2022 г., който ще се проведе в библиотеките и читалищата в цялата страна под формата на поредица от срещи, четения, премиери, драматизации, конкурси и др., за да утвърдим отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността на живо или онлайн в дигитална среда. Тази година националният "Маратон на четенето" ще е с акцент 15-ти април и ще бъде посветен на Емилия Милкова, дългогодишен член на УС на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), председател на ББИА (2020 – 2021) и един от инициаторите за превръщане на инициативата на РБ "Пенчо Славейков" – Варна "Маратон на четящите хора" в национален.

Връчване на годишната нацоналната награда "Бисерче вълшебно" на фондация "Детска книга" - за любима новопубликувана детска книга, избрана след гласуване от жури на възраст между 5 и 16 г.

"Известни българи четат на децата" - в инициативата на АБК тази година участват журналисти и политици, които ще се срещнат с деца от училища и детски градини, за да ги насърчат с примера си да четат книги.

"Празник на книгата" ще организират издателствата, членове на АБК, в книжарниците, библиотеките и културните центрове в цялата страна. Предстоят поредица интересни събития, срещи с автори, премиери на книги и др.

Регионални кампании "Походът на книгите", които са организират съвместно с НСОРБ и кметовете на различни общини, и населени места в България.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама