Проф. Христо Пимпирев с първа автобиографична книга за Антарктида


Проф. Христо Пимпирев с първа автобиографична книга за Антарктида
Снимка: изд. Книгомания

Проф. Христо Пимпирев, най-известният български полярен учен и пътешественик, има 11 книги и над 250 научни статии зад гърба си, но за първи път излиза от печат биографична книга за него. Ръководител е на 30 български антарктически експедиции и автор на 10 документални филма. Той е председател и основател на Българския антарктически институт и превръща мечтата си да има българска база за научни изследвания на най-студения континент в национална кауза.

Луксозното издание с твърди корици и над 230 цветни фотографии "Атлантическият стопаджия" (изд. Книгомания) излиза по повод предстоящия юбилей на Христо Пимпирев. Книгата е написана в съавторство с Иглика Трифонова, която участва в пет експедиции до Антарктида, а от 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука.

Красивият и стилен том е дело на дизайнера Тодор Манолов. А над 80 души – приятели, колеги, съмишленици, пътешественици, дипломати, се включват с поздрави, впечатления спомени от познанството си с проф. Христо Пимпирев. Книгата вече е разпространена по книжарниците.

В "Атлантическият стопаджия" са включени и много непоказвани досега кадри от личния архив на Професора, както го наричат всички.

"Мечатата ми е била да стигна на Антакртида, "бялата любовница", както я наричам; искал съм да поставя България на картата на най-далечното, най-студеното и най-изолираното място на света. За тази мисия основахме сдружението с идеална цел "Антарктически институт". Това е приключение, започнало преди 30 години. До днес са факт вече десетки антарктически (а и други) експедиции, България има своя полярна база, изградили сме първия православен параклис, българските антарктици правят сериозна наука на Белия континент.

В "Атлантическият стопаджия" хармонично се преплитат текстовете и снимките на Иглика Трифонова като очевидец със спомените, обобщенията и сравненията на Христо Пимпирев по отношение на първите експедиции преди 30 години и днешните. Усещането, че тази биография е писана на път, на завет, в трюма на кораба или сред бялата пустош на Антарктида, съпътства читателя от първата до последната страница и го кара да се чувства пътешественик и част от екипа на харизматичния и винаги усмихнат учен. Наричат го "почти Магелан", "Шакълтън, Скот и Амундсен в едно", но той се възприема за Антарктически стопаджия.

Тази книга разказва как се живее без страх от необятното, какво вдъхновява приключенския дух на Христо Пимпирев, какво го мотивира в изследванията от студентските години до днес и колко е важна подкрепата на съмишленици, приятели, колеги, семейство. Това е историята и пътя на една студентска мечта, младежки копнеж по Антарктида, до превръщането й в национална кауза и част от успешната външна политика на България.

"Посветил съм живота си на Антарктида. Тя е континентът на бъдещето, на младите. Те трябва да знаят за този континент, защото той вече е и български. Тук имаме база от 30 години, в която всяко лято идват наши експедиции. Антарктида е национална кауза, с която могат да се гордеят. ... За да се възприеме една нова идея, трябва възрожденски дух. (...)

Много хора мечтаят да посетят Ледения континент, но той не е туристическа дестинация. Всеки, който стъпи на него, има определена задача. Дори да притежава най-здравата психика, ако е тук и няма цел, която да следва, това съсипва. Колкото и да се любува на прекрасните залези и да се радва на пингвините, това не е достатъчно. Винаги съм казвал, че ако човек има тук работа и я върши с удоволствие – ще се влюби в Антарктида." - проф. Христо Пимпирев.

За първи път България вече има и собствен кораб за научноизследователска дейност на Антарктида. Разполага с две лаборатории и е пригоден да плава в полярни води. Носи името "Св. св. Кирил и Методий", а кръстница е актрисата Мария Бакалова. Предстои първото плаване на научноизследователски кораб под български флаг в Световния океан – целта е о. Ливингстън, където ще започне строеж на нова модерна научна лаборатория. "Така се приобщаваме към световните полярни нации, които си обновяват базите в XXI век. А със "Св. св. Кирил и Методий" се сбъдна мечтата на поколения български антарктици да работят в световния океан с български кораб", коментира проф. Пимпирев.

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още от Книги


Реклама
Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама