Първи Ден на четенето в България


Първи Ден на четенето в България
Снимка: iStock

Началото на първия "Ден на четенето" ще бъде поставен в България на 17 ноември 2023. Организатори са фондациите "Четене" и "Детски книги", както и сдружение "Книги и четене".

Инициативата обхваща цялата страна и цели да насочи вниманието към четенето като фундаментален процес за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения. Мотото на събитието е "Четенето дава възможности".

"Четенето е ключова дейност, чрез която можем да променим средата, в която живеем. Четенето е в основата на мисленето и от него зависи дали хората ще развият потенциала си чрез добро образование, дали ще вземат адекватни решения за себе си и за обществото, дали ще се поддават на манипулации и ще толерират неравенствата“, казва председателят на фондация "Детски книги" Валентина Стоева. По думите ѝ основите на демокрацията и силното гражданско общество са пряко свързани с уменията за четене.

"Да превърнеш детето в читател означава много повече от това да го научиш да чете и да обича книгите. Ти го превръщаш в отговорен гражданин на обществото, който години по-късно ще взима обосновани решения и няма да се поддава на манипулации и фалшиви новини", посочва Виктория Бисерова, издател, преподавател и съорганизатор на събитието. Тя допълва, че четящият човек се докосва до стотици гледни точки, учи се да мисли критично и да проявява симпатия, което изгражда едно по-емпатично общество.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама