Роман съживява автентичните традиции на едно българско село


Роман съживява автентичните традиции на едно българско село
Снимка: изд. Сиела

"Нямата рече: Сърцето що дума, право е" от Галина Танева танцува с неравноделния такт на българската душа и съживява автентичните традиции и обичаи на сакарското село Устрем в нежен разказ за забравената България. 

Да прекараш живота си на хиляди километри от България, но винаги да носиш любовта към родното в сърцето си. Това е съдбата на българската писателка и авторка на сборника с разкази "Шепот от Сакар" Галина Танева, която сега представя втората си книга.

Заедно с красивата любовна история на двама млади влюбени, сред страниците на "Нямата рече" оживява и една особена мисия - да съхрани и запази за поколенията отпечатъка на един отиващ си свят. "Неговите думи, отдавна потънали във времето, песните, непети от много години наред, ястията, неслагани на трапезата отдавна. Бисери, които живеят само в спомените на малкото останали баби в село Устрем, където е живяла и израснала самата Галина Танева", разказват от "Сиела".

По думите им книгата е плод на обединените усилия на устремци и подробно разказва за зимните обреди и обичаи на сакарското село. Галина Танева дума по дума събира автентичните текстове на народните песни от детството си и записва характерни за селото рецепти за ястия, в които се крие магията на това мистично място.

Сюжетът

Когато се връща в родното село на майка си, за да разпръсне праха ѝ, Ния няма намерението да се задържа дълго. Родена на хиляди километри от българските планини - в добре подредения, логичен и милионен Лондон - младата жена за пръв път истински се потапя в хаотичната свобода на мястото, към което майка ѝ винаги е изпитвала особена обич.

Докато урежда въпроса с погребението, Ния малко по малко опознава китното селце и неговите чудати обитатели, чиито странен и трудноразбираем диалект е толкова различен от българския, който е свикнала да чува у дома.

Един ден обаче на гроба на нейната прапрапрабаба Ния се случва нещо странно. Някак си тя се пренася далеч назад във времето - в живота на своята съименница.

Озовала се в свят, който не познава, Ния ще трябва да научи повече за собствената си родова история, да опознае дълголетните традиции и обичаи на селото и да открие нова част от себе си. Част, която ще ѝ помогне да се освободи от болката, дълго трупана в душата ѝ. Нейни спътници и наставници по време на това духовно пътешествие към миналото са Велика Нямата, прозорлива билкарка, събрала в себе си цялата вековна мъдрост на народа ни, и отец Никола, добронамерен свещеник, който милее за съдбата на съселяните си.

За авторката

Галина Танева е родена през 1976 г. Израсла е в полите на Сакар планина в селата Устрем и Каменна река, откъдето идва голямата ѝ любов към българското село. Завършила е право в Бургаския Свободен университет и счетоводство в Exeter college, Великобритания.

Дебютният ѝ сборник с разкази "Шепот от Сакар" излиза през 2021 г. и ѝ носи множество литературни отличия, сред които първа награда в националния литературен конкурс "Асен Разцветников" и номинация за литературната награда "Елин Пелин".

В момента живее в Лондон със семейството си.

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още от Книги


Реклама
Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама