Романът "Хайка за вълци" с ново издание


Романът "Хайка за вълци" с ново издание
Снимка: изд. Сиела

След като дълго отсъства от книжарниците, знаковият български роман "Хайка за вълци" от Ивайло Петров, вдъхновил едноименния телевизионен игрален филм на Станимир Трифонов от 2000 година, се появява в ново красиво издание.

Публикуван за пръв път през 1986 г., романът на Ивайло Петров разказва драматична смесица от семейните истории на няколко български рода, в които завистта, страстта и жаждата за власт пораждат конфликти, помитащи цели поколения.

В заснежена зимна вечер край едно село група мъже тръгват на хайка за вълци. Но отворените рани, неразчистените сметки и натрупаната омраза между персонажите предвещават един далеч по-зловещ лов. Лов, тъсещ отплата за отдавна заровени в миналото грехове, който изважда на повърхността най-първичните човешки емоции.

Защото когато вълците излязат от гората и се преселят в душите на хората, последиците са жестоки.

Мащабна, мрачна и трагикомична, "Хайка за вълци" е общочовешка сага, която отразява болезнената действителност на превратен период за българската история – този от края на Втората световна война до средата на 60-те години.

С несравним размах и майсторство Ивайло Петров създава блестяща хроника на нравствените промени, травмите и жестокостите, които настъпват в българското село в резултат на нововъведените политики на комунистическата партия.

Чрез многопластовата си галерия от характери и различни гледни точки авторът представя един колкото обществен, толкова и личен философски портрет на българския бит и душевност. "Хайка за вълци" поглежда към историята през съдбата на обикновения човек и се превръща в откровена творба за бремето на паметта, изгубеното щастие и порива за свобода.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама