Романът "Имало едно време в Холивуд" на Тарантино излиза на български


Романът "Имало едно време в Холивуд" на Тарантино излиза на български
Снимка: изд. Кръг

Дългоочакваният литературен дебют на Куентин Тарантино – "Имало едно време в Холивуд", излиза на български на 2 юни с логото на изд. "Кръг".

Тарантино е майстор на екранния разказ, а двата му "Оскара" за сценарии на филмови класики са доказателство за умението му да създава динамични сюжети, жив диалог и разпознаваеми герои. През 2009 г. той се заканва, че когато навърши 60 ще спре с филмите и ще се посвети на книгите. Почти на тази възраст неповторимият и безпощаден в стила си режисьор прави първа стъпка в тази посока с "Имало едно време в Холивуд".

Романът е пиршество за киноманите. В книгата си знаменитият сценарист, а вече и писател, обогатява и разгръща сюжета си от едноименния филм, като отпраща героите си и читателите в неочаквани посоки.

В центъра на историята виждаме актьора Рик Долтън и неговия дубльор Клиф Бут (изиграни на екрана през 2019 г. от Леонардо ДиКаприо и Брад Пит). Долтън е застаряваща филмова звезда, известна с ролите си в уестърн филми, но славните му години са отминали. Той все още мечтае за роля, която да го върне под светлината на прожекторите, когато получава неочаквано предложение за снимки в Рим. Негов верен спътник е Клиф Бут – каскадьор и ветеран от войната, в чийто живот има (поне едно) убийство, което му се е разминало.

Тарантино използва героите в романа си, за да ни преведе през света на Холивуд от края на 60-те години като вълнуващо и противоречиво място без политкоректност, в което от всеки образ може да изскочи история.

Сред страниците на книгата надничат Роман Полански и Шарън Тейт, срещаме се със зловещия престъпник Чарлз Менсън и преминаваме през киноисторията на периода, разказана с повече от щипка фантазия. Романът може да изненада и онези, гледали "Имало едно време в… Холивуд" повече от веднъж, защото развива сюжетни нишки, които заслужават повече внимание.

Във филмите си Тарантино винаги се стреми да бъде верен на епохата и героите си – отношение, което успешно пренася и върху страниците на първия си роман. Така той пълноценно обхваща динамиката на 1969-а – времето, в което "стария" и "новия" Холивуд се сблъскват.

Тарантино смесва умело факти и фикция, за да изгради галопиращ разказ, истинско обяснение в любов към 60-те години, което да подари на киноманите и на почитателите на добрите истории.

Романът ни позволява да надникнем и по-надълбоко в света на Тарантино, виждайки откъде той черпи най-силно вдъхновение, как структурира идеите си и как надскача сценария, за да го превърне в художествено повествование. "Имало едно време в Холивуд" ни показва какъв разказвач е Тарантино, когато камерата не работи.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама