Романът "Имало едно време в Холивуд" на Тарантино излиза на български


Романът "Имало едно време в Холивуд" на Тарантино излиза на български
Снимка: изд. Кръг

Дългоочакваният литературен дебют на Куентин Тарантино – "Имало едно време в Холивуд", излиза на български на 2 юни с логото на изд. "Кръг".

Тарантино е майстор на екранния разказ, а двата му "Оскара" за сценарии на филмови класики са доказателство за умението му да създава динамични сюжети, жив диалог и разпознаваеми герои. През 2009 г. той се заканва, че когато навърши 60 ще спре с филмите и ще се посвети на книгите. Почти на тази възраст неповторимият и безпощаден в стила си режисьор прави първа стъпка в тази посока с "Имало едно време в Холивуд".

Романът е пиршество за киноманите. В книгата си знаменитият сценарист, а вече и писател, обогатява и разгръща сюжета си от едноименния филм, като отпраща героите си и читателите в неочаквани посоки.

В центъра на историята виждаме актьора Рик Долтън и неговия дубльор Клиф Бут (изиграни на екрана през 2019 г. от Леонардо ДиКаприо и Брад Пит). Долтън е застаряваща филмова звезда, известна с ролите си в уестърн филми, но славните му години са отминали. Той все още мечтае за роля, която да го върне под светлината на прожекторите, когато получава неочаквано предложение за снимки в Рим. Негов верен спътник е Клиф Бут – каскадьор и ветеран от войната, в чийто живот има (поне едно) убийство, което му се е разминало.

Тарантино използва героите в романа си, за да ни преведе през света на Холивуд от края на 60-те години като вълнуващо и противоречиво място без политкоректност, в което от всеки образ може да изскочи история.

Сред страниците на книгата надничат Роман Полански и Шарън Тейт, срещаме се със зловещия престъпник Чарлз Менсън и преминаваме през киноисторията на периода, разказана с повече от щипка фантазия. Романът може да изненада и онези, гледали "Имало едно време в… Холивуд" повече от веднъж, защото развива сюжетни нишки, които заслужават повече внимание.

Във филмите си Тарантино винаги се стреми да бъде верен на епохата и героите си – отношение, което успешно пренася и върху страниците на първия си роман. Така той пълноценно обхваща динамиката на 1969-а – времето, в което "стария" и "новия" Холивуд се сблъскват.

Тарантино смесва умело факти и фикция, за да изгради галопиращ разказ, истинско обяснение в любов към 60-те години, което да подари на киноманите и на почитателите на добрите истории.

Романът ни позволява да надникнем и по-надълбоко в света на Тарантино, виждайки откъде той черпи най-силно вдъхновение, как структурира идеите си и как надскача сценария, за да го превърне в художествено повествование. "Имало едно време в Холивуд" ни показва какъв разказвач е Тарантино, когато камерата не работи.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама