Романът "Клара" – почит към жените и тяхната храброст


Романът "Клара" – почит към жените и тяхната храброст
Снимка: изд. Кръг

Омагьосващ, мъдър и елегантен роман за надеждата, любовта и триумфа на човешкия дух. Това е "Клара" – новото заглавие на издателство "Кръг", с което Кърт Палка, канадски писател с австрийски произход, дебютира на български.

Разтърсващата любовна история е почит към жените и тяхната несломима сила, която им помага да превеждат себе си, своите деца и човечеството през периоди на страховити изпитания като война, докато мъжете се сражават на фронта.

Романът проследява интелектуалното, професионално и морално развитие на Клара Херцог на фона на красивата Виена и реални събития от 30-те и 40-те години на XX в. Като блестяща студентка по психология героинята среща кавалерийския офицер Алберт. Въпреки неодобрението на семейството ѝ, тя се омъжва за привлекателния мъж. Но скоро сянката на Третия райх пада върху страната и щастливият им семеен живот приключва. Принудена да се сбогува с любимия си, който заминава на фронта, Клара остава в окупирана Виена, за да опази разбитото си семейство.

Творбата провокира и много въпроси като какво щяхме да направим ние, ако живеехме по време на Третия райх. Занимава се с някои от важните теми в литературата – войната и храбростта, но най-големият й принос е фокусът върху жените, принудени да оцеляват сами в опразнените градове, докато мъжете ги няма. "Клара" дава проницателен поглед към виенчани и изпитанията, с които се борят по време на нестабилните периоди през 30-те, 40-те и следвоенните години.

Книгата се разгръща и въз основа на документирани исторически факти, които Кърт Палка събира години наред, за да я напише.

"Имах цели чекмеджета, пълни със записки от разговори с хора, които живееха във Виена, Ню Йорк, Лондон и Тел Авив – обяснява авторът в своя бележка, публикувана в романа. – Най-възрастният, с когото разговарях, бе виждал император Франц Йозеф да се разхожда във виенски парк през 1904-та. Други бяха воювали през Първата световна война, бяха видели края на дуалистичната монархия; мнозина помнеха Голямата депресия и събитията след това: боевете по улиците на Виена през 30-те години на XX век – времето, което в крайна сметка доведе до националния социализъм."

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама