Романът "Тайната от Апамея" събужда жаждата за приключения


Романът "Тайната от Апамея"  събужда жаждата за приключения
Снимка: изд. Егмонт

Третият роман на Гергана Лаптева – "Тайната от Апамея", отвежда читателя по следите на древноримска мозайка, разкривайки му загадки и дълбоко пазени тайни на фона на суровата красота на Югоизточна Турция.

В центъра на сюжета са екстремният фотограф Борис и галеристката Марина, които ще се отправят към турския язовир Биреджик на река Ефрат. Местните говорят, че бойци на ИДИЛ крият плячкосаните от древните храмове на Сирия антични съкровища в тъмните води на язовира. Двамата тръгват по следата и попадат на мозайка, по-ценна от всичко, което са се надявали да открият. Пътищата им ще се пресекат и с този на Саид Ал-Карим. Търговец на шам-фъстък, роден в Алепо, бягащ от войната и разрухата в родината в търсене на нов живот за себе си и близките си. От романа предстои да научите повече и за единственото място в света, където цъфти прекрасната черна роза, изобразена върху корицата на книгата.

Всички произведения на изкуството, обществени сгради, религиозни храмове, географски местности, втъкани в сюжета на "Тайната от Апамея", са напълно реални. За написването на книгата Гергана провежда сериозно изследване, опирайки се на исторически и археологически проучвания, както на консултации със специалисти. Нейните пътешествия из земите на Гьобекли тепе, Халфети, Месопотамия допринасят за достоверния образ на културата, обичаите и историята на местата, за които ще четем в романа.

"Пътувам много, за мен това се е превърнало в начин на живот. Често ми се случва още да не съм се върнала от едно пътуване и вече да планирам следващото. Отдавна исках да посетя Югоизточен Анадол и по-специално Гьобекли тепе – мистериозен археологичен комплекс, построен преди повече от 12 000 години, планината Немрут, където се намира гробница на Антиох I от Комагена и потопеният град Халфети, единственото място в света, където расте загадъчната черна роза. Когато видях с очите си всички тези места, вече бях сигурна, че те ще се превърнат в сцена на моя роман." – споделя Гергана.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама