Романът "Тук има лъвове" ни отвежда на пътуване към себе си


Романът "Тук има лъвове" ни отвежда на пътуване към себе си
Снимка: изд. Рива

Романът на Катерина Поладян "Тук има лъвове" отвежда реставратор на книги в Армения. Там тя открива в Ереван стара семейна Библия и потегля на пътешествие из непознатите епизоди от историята на Армения, по белите петна в собствената си биография.

Романът представлява поетично и вълнуващо пътешествие в миналото, умело преплетено със завладяваща любовна история. Изникват редица въпроси, на които и ние, съвременните читатели, търсим отговор.

"Тук има лъвове" подтиква всеки читател да преосмисли собствената си концепция за родина и, подобно на главната героиня, в крайна сметка да осъзнае, че много неща подлежат на промяна.

Катерина Поладян е родена в Москва, но още като дете заживява в Германия. Пише пиеси и есета. "Тук има лъвове" е третият ѝ роман, а заедно с Хенинг Фрич е и автор на литературния пътепис "Отвъд Сибир". Номинирана е за наградата "Алфред Дьоблин", както и за Европейската награда за литература, а през 2015 г. е сред участниците в Дните на немскоезичната литература в Клагенфурт.

За романа си "Тук има лъвове" Катерина Поладян получава и наградата на град Дортмунд на името на Нели Закс за 2021 г., която се връчва на всеки две години на лица с "изключителни творчески постижения в областта на литературния и духовния живот".

В "Тук има лъвове" авторката за пръв път се обръща към историческа тема и към собствения си произход. Книгите ѝ винаги са различни, но действието във всяка от тях се развива около някакво пътуване: през Европа, между Мюнхен, Залцбург, Южен Тирол, до Армения и Сибир, към зимната Русия. Широкият свят, голямата история, гоненията и геноцидът на арменците в Османската империя са уловени и описани в майсторска картина, в която става въпрос и за идентичност, за търсене на себе си и не на последно място – за начина, по който се правят книгите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама