"Такси за звездите" на Джани Родари за първи път в самостоятелно илюстровано издание


"Такси за звездите" на Джани Родари за първи път в самостоятелно илюстровано издание
Снимка: изд. Димидиум

Любимият на поколения деца писател Джани Родари отново е на българския пазар със своя разказ "Такси за звездите" като самостоятелна илюстрована книга. Луксозното двуезично издание на историята може да бъде намерено в книжарниците от тази седмица. Всички илюстрации в него са дело на талантливата художничка Теодора Югова.

Разказът "Такси за звездите" е издаден за първи път като част от сборника "Разни приказки за игра", публикуван на български език през 1981 г. от издателство "Отечество". Той е и една от най-благодатните от визуална гледна точка истории на италианския писател. Свидетелство за това е екранизацията на разказа в Словакия през 2016 г. В книгата един таксиметров шофьор и неговият чудат клиент оставят реалността зад себе си и поемат на приключение, изпълнено с вълнения, син шоколад, звезден прах и яйца. И за да се потопят читателите още повече в магията, могат да си изберат една от три различни развръзки.

Преводач от италиански е Бояна Петрова – дъщерята на Валери Петров, който е личен приятел с италианския автор, както и един от малкото поети, получили разрешение от него да правят свободен превод на най-интересните му хрумки.

Историята оживява чрез вълшебните илюстрации на Теодора Югова, нарисувани с темперни бои през пролетта на 2020 г. Тогава художничката се опитва да избяга от локдаун реалността в България, избирайки вселената на Джани Родари. Илюстрациите, които тя прави към „Такси за звездите“, са неин курсов проект за Националната художествена академия. Тя го споделя в Instagram, без да очаква че ще бъде видян и разпознат от бъдещото издателство като достоен първи опит в книгоиздаването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама