"Танцувай с мен“ – роман за Ленард Коен и неговата голяма любов


"Танцувай с мен“ – роман за Ленард Коен и неговата голяма любов
Снимка: изд. ЕРА

Шейсетте години на миналия век. Европа, а и светът, са се отърсили от ужасите на войната и са тръгнали по пътя на просперитета. Все повече хора живеят по-добре и могат да посрещат нуждите си, но затънали в доволството да имат кола, хладилник и телевизор, не виждат все по-голямото неравенство в обществото. Осъзнато или не, мнозина творци въстават срещу еснафщината, срещу самодоволството. Въстават по свой си начин – отричайки се от „модерния“ свят, избягват сред диви и недокоснати от цивилизацията места, живеят в свободни връзки, основани единствено на любовта. Създават оригинални произведения, раждат се нови жанрове. Създават дори нов стил на обличане, към който се връщат дизайнери и до днес.

Част от тези общества е и големият канадски трубадур Ленард Коен с неговата голяма любов, норвежката Мариане Илен. За него и за тяхната любов, за дивата и вдъхновяваща пустош на отшелническия остров Хидра е новият роман от поредицата „Вечните двойки“ на издателство „Емас“.

За книгата:

„Скъпа Мариане, аз вървя съвсем малко след теб, достатъчно близо, за да те хвана за ръката. Старото ми тяло се предава, както се предава твоето. Никога не забравих твоята любов и твоята красота. Но ти знаеш това. Няма нужда да казвам повече. Приятно пътуване, любов моя. Скоро ще се срещнем.

С безкрайна обич и благодарност, твой Ленард.”

Пише световноизвестният композитор, поет и певец до своята голяма младежка любов, музата на своя живот. Годината е 2016-а, 44 години след окончателната им раздяла. 44 години, в които са живели един без друг. Мариане умира дни след като е получила последното обяснение в любов, едва три месеца по-късно я следва Ленард. 

Заедно в най-хубавите си години, заедно и в смъртта. А тези години са оцветени от бурни страсти, неподвластни на предразсъдъци и закостенели нрави, и от много мечти под слънцето на каменистия гръцки остров Хидра. В епохата на битническия начин на живот Хидра е култово място за млади творци от цял свят, далеч от шеметно развиващите се икономики на шейсетте и жадуващи слава. Сред тях е и никому неизвестният поет и писател от Канада Ленард Коен...

Годината е 1960-а, о-в Хидра. Пристигнал, наскоро младият писател Ленард е седнал „на приказка“ с други чужденци пред малката бакалия в селото. В магазинчето влиза млада жена, „най-красивата жена, която съм виждал“ ще каже по-късно той. За съжаление, Мариане е женена и дори има малък син. Ала съдбата е с влюбения канадец и не след дълго „белоснежната“ красавица е свободна. Вдъхновяван от новата любов, той пише усърдно своя роман. Но критиците го посрещат с унищожителни отзиви. Отчаян, Ленард посяга към алкохола и наркотиците. Отклонявайки го към друго поприще, Мариане му подарява китара, с която да акомпанира стихотворенията си в песни. И спасява своя любим.

И ето че славата идва, но дали чувствителната млада жена от Севера е готова да сподели живота на един трубадур...

За авторите:

Силвия Франк е псевдонимът на успешна немска писателска двойка.

Силвия Вандермер, род. 1968 г., има икономическо образование, след което учи биология, психология и изобразително изкуство. Днес работи на свободна практика като писателка и художничка.

Франк Майереверт, род. 1967 г., е по професия етнолог. От 2016 г. работи на свободна практика като писател.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама