Топ 3 фентъзи книги за 2020


Топ 3 фентъзи книги за 2020
Снимка: Reading Trolls

Изминалата 2020 година беше доста тежка за всички нас, както от здравословна, така и от духовна гледна точка. Светът премина през изпитание, което остави своите следи. Но това си има и положителните страни. Това, което ние от Reading Trolls забелязваме е, че все повече хора посягат към книгите. Светът между страниците и редовете е едно предпочитано бягство от реалността. Затова за феновете на фентъзито подбрахме една класация от пет книги, които абсолютно си заслужава да прочетете.

“Дом на пръст и кръв” от Сара Дж. Маас

На първо място това е новата книга на Сара Дж. Маас “Дом на пръст и кръв”, която е и тазгодишният победител в класацията на Goodreads в жанра на фентъзито. Авторката е абсолютен титан и това отново е защитено с първата книга от поредицата “Лунатион”. Историята е за героиня, която е наричана “мелез”, заради смесеният си произход. Брайс не е нито елф, нито човек, което прави оцеляването и в космополитният Лунен град достатъчно трудно. Но тя е силно момиче, което абсолютно не очаква алфа мъжкар да я защитава. Животът и претърпява 360 градусов завой, когато най-близката и приятелка става жертва на брутално убийство. Брайс е принудена да съдейства в разследването и за неин още по-голям ужас трябва да работи със сянката на смъртта Хънт Аталар, личният убиец на архангелите. Историята им преминава през много препятствия и неочаквани обрати. Абсолютно в стилът на Сара Дж. Маас краят никога не е това, което очакваш и героите не са това, което си мислим.

Поредицата “Шест врани” от Лий Бардуго

На второ място ще ви предложим една поредица, която се състои от две книги. “Шест врани” и “Алчни крале” са книги, които спечелиха сърцата ни още от първите редове. Историята се развива в известната ни вече Вселена Гриша от предишните книги на Лий Бардуго. Героите ни са банда престъпници, които сключват сделка за изпълнение на невъзможна задача. Водачът на групата е най-коравосърдечният престъпник по улиците на Кетердам. Каз Брекер си е спечелил прякорът “мръсни ръце” и от самото начало на книгата разбираме защо. Абсолютното лошо момче, което обаче си има своето минало и ужаси, които го преследват. Групата, която събира за да изпълни задачата е доста разнородна: затворник с жажда за мъст, стрелец, пристрастен към залозите, беглец с тайно минало, шпионин, сърцелом. Всички те са незабравими персонажи, майсторски изградени от авторката. Задачата им е да измъкнат изключително ценен учен от строго охраняема крепост на враждебно настроена нация. Сюжетът е изключително заплетен и вълнуващ. Планът им се обърква по всевъзможни начини. Книгите са изпълнени с предателства, интриги и спиращи дъха моменти. Още едно доказателство за майсторството на Лий Бардуго.

“Змия и гълъб” от Шелби Махурин

“Змия и гълъб” е дебютната книга на Шелби Махурин. Макар и все още ново име в жанра тя успя да си спечели бързо слава и романът е отличен от Амазон като книга на 2019 година. В България книгата излезе през 2020 година и за кратко време се превърна в предпочитано четиво. Авторката ни представя една различна история за една невъзможна любов. Главните герои са врагове във всеки смисъл на думата. Лу е вещица, чието минало е забулено в мистерии, а Рийд е ловец на вещици, който се е заклел да унищожи всичко свръхестествено и да защити човешката раса. Естествено съдбата им изиграва лоша шега, когато преплита пътищата им и ги обвързва в свещен съюз. Съжителството им е изпълнено с интересни разкрития за миналото им и бързо става ясно, че съдбите им са обвързани много преди да се срещнат. Отношенията им се затоплят и между тях се заражда искра. Но дали това е достатъчно да заличи една вековна вражда и дали тайната на Лу няма да ги раздели завинаги? Историята е вълнуваща до последните страници и заслужено попада в нашата класация.

Това е нашият топ 3 от фентъзи книги, които сме прочели през 2020 година. Още ревюта и мнения можете да откриете в нашият блог Reading Trolls.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама