"Три сестри" - трогателна история за любов и оцеляване


"Три сестри" - трогателна история за любов и оцеляване
Снимка: изд. РИВА

Хедър Морис е автор на световните бестселъри "Татуировчикът на Аушвиц" и "Пътят на Силка", които са продадени в над осем милиона екземпляра по целия свят. "Три сестри" е нейният трети роман от поредицата ѝ, посветена на Аушвиц. Това е красива история за подкрепата в най-трудните моменти и за намирането на любовта след загубите.

Когато са малки, Сиби, Магда и Ливи дават обет пред баща си,че ще останат заедно и ще си помагат, независимо от обстоятелствата. Години по-късно, само на 15, Ливи е изпратена в Аушвиц. Деветнайсетгодишната Сиби, спазва обещанието им и тръгва със сестра си, въпреки че не е включена в списъците, за да я защити или да умре с нея. Заедно те се борят, за да оцелеят в среда с невъобразими жестокости и трудности.

Магда, която е на 17, остава с майка си и дядо си, като се крие на тавана на съседите или в гората, когато от Хлинковата гвардия идват, за да отведат нейните приятели, съседи и семейство. Бягството ѝ е успешно за известно време, но накрая и тя е изпратена в лагера на смъртта.

В Аушвиц-Биркенау трите сестри се събират отново и си обещават една на друга, че ще оцелеят.

Оцелели в Аушвиц и при походите на смъртта, трите сестри продължават по-късно живота си в Израел. Днес само най-малката, Ливи, е жива, заобиколена от приятели и семейството си.

Хедър Морис е родена в Нова Зеландия, но към момента живее в Австралия. Докато работи в болница в Мелбърн, намира време да пише сценарии. През 2003 г. се среща с възрастен господин, който "има история, която може би си струва да бъде разказана". Това е Лали Соколов – преживял жестокостите на Холокоста. Денят на тяхното запознанство променя живота и на двамата завинаги. Между тях се заражда силно приятелство и Лали започва да си припомня събития от своето минало, доверявайки на Хедър и най-съкровените тайни от времето, в което е бил татуировчик в концентрационния лагер Аушвиц. Първоначално Хедър вплита историята на Лали в сценарий за филм, който получава високи оценки на международни конкурси, но впоследствие трансформира текста в дебютния си роман "Татуировчикът на Аушвиц".

 

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още по темата


Още от Книги


Реклама
Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама