Участник от MasterChef разказа своите кулинарни приключения из български села в книга


Участник от MasterChef разказа своите кулинарни приключения из български села в книга
Снимка: изд. Книгомания

Излезе веселата и духовита по оформление и съдържание книга с кулинарни приключения из редица български села – "На око" от Рори Милър, който бе един от най-колоритните участници в готварското риалити предаване MasterChef 2019. Изразът "на око" в това издание е не само мярка за готвене, а и философия за живот, която младият мъж усвоява по време на гостуванията си в някои от най-затънтените, но живописни села.

Кой е Рори Милър

След бурно юношество и поредица от неудачи Рори Милър напуска родния си град Такома в американския щат Вашингтон на 19 години и потегля към Италия. Оцелява като строителен работник, майстор по пиърсинг, берач на маслини и учител по английски. Митарства и из други страни в Югоизточна и Централна Европа. Преди повече от 15 години се установява в България и гради имидж на кулинарен гуру. Занимава се с крафт бири, нает е за главен готвач в няколко ресторанта, основава заведения за бързо хранене с авангардно меню… Храната го занимава не само като бизнес или удоволствие, а и като предлог за разговор. Така се захваща с идеята да обикаля из България и да учи рецепти от възрастните хора. Гостува в Неговановци, Салаш, Челопек, Паволче, Горно Пещене, Кабиле, Воден (Ямболско) и Дряново (Родопи).

Повече за книгата

Рецептите, които ще намерите в книгата, са разнообразни и свързани с традициите на българската кухня: кумски петел, кокоша саламура, попска яхния, просеник, пълнена тиква с месо, чорба с луканка, зелеви сарми, курбан, качамак, боб. Някои ще ви се сторят доста необичайни, но са също традиционни вкуснотии: например тикълник, шумотрак, трахана, клин, "Бял мъж", чукан лук.

Изданието "На око. Кулинарни приключения на село" е цветно и богато илюстрирано, съдържа над 220 цветни снимки от фотографите Иво Недялков, Стефан Каменов и Асен Величков, както и закачливи илюстрации (и корица) от Кремена Ягодина. 

Замислено като кулинарен пътеводител, "На око" се превръща в пътеводител в дебрите на българската душа. Готварското пътешествие на американеца е изпълнено и с хумористични моменти, а неведнъж се отнася към случващото се и с чувство за самоирония.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама