Уолис Симпсън и Едуард VIII – една любов, променила хода на XX век


Уолис Симпсън и Едуард VIII – една любов, променила хода на XX век
Снимка: изд. Емас

Ромео и Жулиета, Тристан и Изолда... Литературата изобилства от герои, готови да умрат за своята любов. А преди 86 години, в реалния живот, един мъж показва какво е да си готов да живееш за своята любов. Като се откажеш от престол и облагите на най-богатата империя в света. Историята на този мъж, крал Едуард VIII, и неговата любима не спира да вълнува писатели, историци, проучватели и до днес. От издателство "Емас" избират точно тази история за поредицата си "Вечните двойки" – романът "Уолис и Едуард. Любов, по-силна от корона" е проникновеният, завладяващ опит на английската авторка Уенди Холдън да изследва миналото и да разкрие душата на най-скандалния крал на своята родина.

За книгата:

- Обявявам принц Едуард за наш законен и правдив владетел Едуард Осми... - извисява глас над гърмежите главният хералд на кралството.

Денят е 20 януари 1936 година, мястото – дворецът „Сейнт Джеймс“ в Лондон. Отвън Великобритания празнува с нови надежди коронясването на своя нов крал, а в залата една слабичка жена седи притихнала в очакване на неизвестното си бъдеще.

Само десет месеца и двайсет дена по-късно същият този крал ще произнесе съдбовните думи:

- ... невъзможно е да се справя с отговорностите си на крал без подкрепата на любимата жена.

И ще се откаже от короната в полза на следващия в реда на наследството.

Короната или любовта. Едуард VIII не приема отказа на кралството да сключи брак с американката Уолис и прави своя дълбоко осъзнат избор в полза на любовта.

С какво тази неособено млада и съвсем не красива жена, с два развода зад гърба си и без аристократичен произход, е спечелила сърцето на владетеля на най-голямата съвременна империя? В името на какво този млад и красив мъж се е отказал от слава, власт и почести? До ден-днешен този въпрос е загадка за негови сънародници, за историци и политици. За всички, които не разбират думата любов.

А коя е Уолис, останала известна като мисис Симпсън?

Беси Уолис Уорфийлд не помни баща си. Рано овдовялата ѝ майка отглежда единственото си дете благодарение на помощите от богати роднини. Пак с тяхна помощ момичето завършва престижно училище. "Не може да се каже, че беше красива, но с жив ум, духовита, жизнена и притежаваше умението да се концентрира изцяло върху събеседника си. Затова изобщо не ѝ липсваха обожатели" – спомнят си нейни съученици.

Съвсем млада Уолис сключва брак с военен летец, след драматичен развой идва развод и нов брак с търговеца Ърнест Симпсън, с чието име тя остава в историята – мисис Симпсън. Ърнест е мил, добър човек, но любовта така и не спохожда душата на Уолис. Докато не среща Дейвид, или принц Едуард, мъжа на своите мечти...

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама