"Влюбеният Айфел" разказва романтичната история, която промени Париж


"Влюбеният Айфел" разказва романтичната история,  която промени Париж
Снимка: изд. Кръг

Зад внушителната Айфелова кула стоят две години изнурителен труд в студ и пек на стотици работници, сглобили точно 18 038 метални части, но и една трагична и неосъществена любов. Тази романтична история се превърна в най-гледания френски филм през 2021-ва – "Влюбеният Айфел" с участието на Ема Маки и Ромен Дюри. Екранната творба на режисьора Мартин Бурбулон покори сърцата на киноманите по света и в България, а след грандиозния ѝ успех естествено дойде време да се претвори в книга. Едноименният роман, излязъл изпод перото на младия и талантлив френски писател Никола д’Естиен д’Орв, излезе у нас с логото на "Кръг". Преводът е на Гергана Соколова, а корицата с кадър от филма е адаптирана от Стоян Атанасов.

Новелизацията "Влюбеният Айфел" пренася читателите в познатата романтична атмосфера и в трескавия съзидателен дух на епохата от края на XIX в., но има едно предимство пред филма – предлага много повече детайли и далеч по-задълбочен поглед към личността на главния герой. Преди да се заеме с конструкцията на живота си, която ще му спечели многобройни критики и заплахи (включително бойкот от църквата и сред интелектуалците), френският инженер Густав Айфел е уважаван от всички професионалист и перфекционист, отдаден на работата си; той е суров, понякога груб, но под педантичността му тлеят пламенни чувства.

През 1886 г. Градът на любовта е в трескава подготовка за честването на стогодишнината от Френската революция. Търси се амбициозен проект, който да символизира величието на нацията и да спечели възхищението на света. Всички очакват от Айфел грандиозна идея, но колебания терзаят гения на инженера. До момента, в който среща своята изгубена любов от младостта...

Авторът Никола д’Естиен д’Орв умело пренася историята ту в Бордо през 1859-а, където се раждат чувствата между Адриен и Густав, ту в Париж, когато двамата се срещат след 27 години раздяла. Вихърът на страстта отново помита някогашните годеници и се превръща във вдъхновение за поета на метала. Той създава монумент, невиждан досега в света – кулата, която ще промени френската столица завинаги. Но величието изисква жертви и изтръгва от своите избраници най-скъпото им притежание, за да го замени с извънмерен стремеж към успех.

Романът "Влюбеният Айфел" описва историята на Айфеловата кула и на Париж, но и на един велик мъж, превърнал слабостта си в сила.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама