"Времеубежище" на Господинов е сред най-добрите книги за 2022, избрани от The New Yorker


"Времеубежище" на Господинов е сред най-добрите книги за 2022, избрани от The New Yorker
Снимка: Дафинка Стоилова

Поредно отличие за "Времеубежище" на Георги Господинов. Романът, в превод на английски език от Анджела Родел, е сред избраните от The New Yorker най-добри книги за 2022 г. до момента, редом до нобеловите лауреати Халдур Лакснес, Абдулразак Гурна и Луиз Глук.

Припомняме, че британското издание "Таймс" сравни българския писател Георги Господинов с английския романист Джордж Оруел в рецензия на романа "Времеубежище". В неделното ревю на Time Shelter Саймън Ингс представя книгата, която е публикувана в превод в Обединеното кралство преди дни.

Авторът е впечатлен от идеята за създаването на "клиника на миналото" и прави препратка с действителността. Романът улавя цялата тревожност и предчувствие за буря, което витае във въздуха. Роман за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, който смесва сатира и носталгия, история и ирония. Роман времеубежище. Как реагираме на усещането, че светът рязко се е сменил и нищо не е като преди? Какво става, когато разберем, че бъдещето ни е отказано? Влизаме ли тогава в убежището на миналото? Можем ли сами да избираме своето минало, лично и това на държавата, в която живеем? Какво става, когато "вирусът на миналото" ни връхлети и как излизаме от това.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама