"Злато" – Олимпийски роман, който изследва крайностите в спорта и в живота


"Злато" – Олимпийски роман, който изследва крайностите в спорта и в живота
Снимка: изд. ICU

Британският писател и журналист Крис Клийв се завръща на български с романа "Злато" в превод на Невена Дишлиева и Велин Кръстев и логото на издателство ICU. На пръв поглед централната тема в романа е спортът, но читателите, които познават стила на Клийв от „Другата ръка“, „Възпламеняване“ или „На смелите се прощава”, няма да се изненадат, че на фокус в действителност са дълбокочовешките взаимоотношения между герои, изправени пред съдбоносни изпитания.

Обичам да довеждам героите до крайности, така че да им се налага да вземат наистина трудни решения, а няма по-екстремeн живот от този на спортиста, споделя Клийв.

Повече за книгата

„Злато“ проследява историята на две приятелки в живота и съпернички на пистата – професионалните колоездачки Кейт Медоус и Зоуи Касъл, от времето на запознанството им в програмата Елитни надежди, когато са на деветнайсет, до навечерието на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Двете израстват заедно и макар да са много различни по характер и всяка да носи своя собствена емоционална травма, и двете намират утеха в професионалния спорт. А той не е за всеки. Там оцеляват, понякога и буквално, само най-добрите, тези, които са готови на всичко за победата.

Тъкмо тази жертвоготовност е присъща и на отчаяния родител, който е готов на абсолютно всичко в името на това да опази детето си. Една от героините в романа е поставена в драматичната житейска ситуация да чуе диагнозата “левкемия” редом до името на невръстната си дъщеря.

И сякаш животът не е достатъчно жесток, а само дебне да ни предлага още предизвикателства. На арената на спорта нещата се усложняват от внезапната промяна в правилата на Олимпийските игри, според която спринтовите дисциплини вече са ограничени до един състезател от държава. Няма значение, че Кейт и Зоуи са най-бързите в света. Само една от тях ще може да се състезава. Но коя?

В подготовката за писането на „Злато“ Крис Клийв прави задълбочени проучвания в две посоки – психологията на елитните спортисти и живота в една педиатрична клиника. Самият автор е и практикуващ психотерапевт и умението му да изследва дълбините на човешката душа личи на всяка страница. В комбинация с таланта му на блестящ разказвач резултатът може да бъде само един – роман, който носи читателя през историята със скоростта и силата на най-добрия на колодрума.

Опитах се да впиша Олимпийския идеал в представата си за Лондон. Олимпийският идеал гласи, че сме способни да преодолеем различията помежду си в името на човешкия стремеж към по-бързо, по-високо, по-силно. А Лондон ни учи, че сме свободни да мечтаем именно така – ужасяващо свободни всъщност, защото никой няма право да ограничава устрема ни. Това е историята в Злато: две жени си поставят много различни граници в преследването на успеха, пише Клийв в предговора, написан специално за българското издание на романа.

За автора:

Романът Злато (2012) утвърждава Крис Клийв като един от най-мощните, важни и психологически проникновени романисти на своето време. Той е автор на още три романа, носители на редица международни награди и признания: Възпламеняване е международен бестселър, Другата ръка е финалист за наградата Costa, бестселър №1 на New York Times, и се превръща в истинско литературно явление, а На смелите се прощава още с излизането си през 2016 г. става бестселър на New York Times.

Романите на Клийв са преведени на трийсет езика и са адаптирани за кино и театър по цял свят. Авторът е редовен медиен участник в културния дебат, свързан с родителство, литература и човешки права.

Извън писането интересите на Клийв са свързани с бежанци, образование и психология. Има собствена терапевтична практика, която все повече измества писането. Роден е през 1973 г., живее в Лондон. Завършил е психология в оксфордския Бейлиол Колидж.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама