10 неподозирани ползи от консумацията на уиски


10 неподозирани ползи от консумацията на уиски
Снимка: iStock

Учени разкриха предимства на уискито, за които дори не сме подозирали. Oказва се, че то е една от най-добрите алкохолни напитки и рядко става причина за махмурлук. Според проучванията дори е полезно за вашето здраве.

Учените разкриват ползите на уискито, но с уточнението, че това се отнася за едно малко питие, консумирано само веднъж седмично. Ето кои са неподозираните ползи на тази алкохолна напитка.

1. Намалява вероятността от качването на килограми

Уискито е нискокалорична алкохолна напитка, в сравнение с бирата, виното и алкохолните коктейли.

Благодарение на ниското съдържание на захар, можете без угризения да изпиете чаша от това питие.

2. Подобрява сърдечната функция

Знаете ли, че уискито помага на сърцето ви да функционира по-добре? То намалява риска от образуването на тромби и появата на сърдечни заболявания. Антиоксидантите, открити в него, предпазват артериите от запушване.

3. Помага в борбата с рака

Уискито е богато на антиоксиданти и по-специално на елагова киселина. Този антиоксидант стопира ДНК-то на тялото ни при осъществяването на контакт със съединения, насърчаващи рака.

4. Подобрява мозъчната функция

Проучване на американски учени установи, че уискито намалява риска от болестта на Алцхаймер и деменция. Ако се притеснявате, че мозъкът ви е започнал да функционира по-зле с напредването на възрастта, може би е добре да консумирате по едно малко питие веднъж седмично, съветват учените. Но напомнят, че не бива да се злоупотребява уискито, както и с останалите алкохолни напитки.

5. Намалява риска от инсулт

Уискито не само помага да се предотврати натрупването на холестерол в артериите, но и съдейства за намаляването му в кръвоносните съдове. В допълнение то стимулира кръвообращението. Но едно от най-големите му предимства е, че намалява риска от инсулт.

6. Помага за справяне със стреса

Стресът често е причината за различни здравословни проблеми. Уискито намалява безпокойството и помага за отпускането на тялото. Тази алкохолна напитка насърчава приток на кислород към органите. 50-100 мл уиски наистина могат да помогнат за успокояване на нервите. Но в никакъв случай не трябва да надвишавате тази доза.

7.Подобрява паметта

Антиоксидантите, съдържащи се в уискито, подобряват здравето на мозъка. Чрез засилване на кръвообращението се насърчава и мисловната дейност. Именно способността на уискито да намалява честотата на деменцията, съдейства за поддържане активността на мозъка.

8. Помага при лошо храносмилане

Знаете ли, че уискито се използва като средство за насърчаване на храносмилането от дълго време? Обикновено се консумира след хранене, за да помогне на тялото да преработи по-бързо тежката храна.

Уискито може да намали апетита и да ви предпази от преяждане. Също така намалява риска от болки в стомаха и стомашно разстройство.

9. Увеличава продължителността на живота

Уискито изобилства от антиоксиданти. Тези хранителни вещества могат да удължат живота ни, намалявайки риска от различни заболявания. Коментираната спиртна напитка предотвратява бавното разпадане на важни клетки в тялото ни.

10. Подходящо е за консумация от диабетици

Уискито е напитка с нулево съдържание на въглехидрати и на практика не оказва негативно влияние върху нивата на кръвната захар. Това го прави подходящо за консумация дори от диабетици.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама