5 места, които да посетите в Истанбул, ако обичате изкуство и история


5 места, които да посетите в Истанбул, ако обичате изкуство и история
Снимка: iStock

С единия крак в Азия, а с другия в Европа, Истанбул, древната столица на Източната Римска (Византийска) империя и Османската империя, умело съчетава съвременна култура с древни традиции. В оживения метрополис (населението на турския град е впечатляващите 18 млн.) миналото върви ръка за ръка с настоящето. На кръстопътя на два континента, Истанбул въплъщава най-доброто от двата свята - красиви исторически забележителности, вкусна традиционна кухня, оживен нощен живот, арт събития и лабиринти от колоритни пазарски улички. Днес ви предлагаме 5 места, които да посетите там, ако обичате изкуство и история.

1. Културен център "Ататюрк", известен още като Atatürk Kültür Merkezi (AKM)

Първоначално построен през 1969 г. като един от най-големите (4-ти по големина) центрове за изкуства в света, той е отворен отново през 2021 г. след 2-годишна реконструкция. Центърът е по-впечатляващ от всякога с новопроектираната си съвременна визия от архитекта Мурат Табанлиоглу. Като най-големия център за изкуства в Турция и една от най-популярните атракции в Истанбул, в AKM можете да се насладите на представленията на голямо разнообразие от артисти.

Една от отличителните черти на новопостроения комплекс AKM е глобусът с червени плочки, в който се помещава оперната зала с площ от 49 000 кв. м и с 2040 места. Създаден като почит към керамиката на Сади Дирен от старата сграда на AKM, емблематичната керамика е произведена във фабриката на Кале Серамик в Чанаккале. Всяка от специално проектираните 15 000 керамични плочки е ръчно изработена в Atölye Kale, която е основана, за да подпомага жените, търсещи работа.

AKM предлага закрита площ от приблизително 100 000 кв. м, в която има още театрална зала с 802 места, галерия, многофункционална зала, център за детско изкуство, музикална платформа, студио за звукозапис и библиотека. Обновеният комплекс включва също кино и пространства като дизайнерски магазини, репетиционни зони, учебни стаи, ресторанти, кафенета, работилници. Постоянните институции в новия културен център "Ататюрк" включват Президентския хор за класическа турска музика, Истанбулската държавна опера и балет, Истанбулския държавен театър, Истанбулския симфоничен оркестър и Държавния турски музикален ансамбъл в Истанбул. Там тази година се състоя и откриването на едно от най-престижните събития за хорова музика в света - World Symposium on Choral Music (WSCM).

 

2. Кулата Галата

Кулата Галата е една от най-известните емблеми на Истанбул. В момента е изложбено пространство, музей и символ на Бейоглу. Построена като наблюдателна кула от генуезците през 1348-49 г., през 1509 г. кулата е повредена от земетресение, но е възстановена от османския архитект Хайредин. По време на управлението на султан Сюлейман I, известен още като Сюлейман Великолепни, кулата е била използвана за настаняване на затворници, които са били осъдени да работят във военноморската корабостроителница Kasımpaşa. До края на 16 век на самия връх е добавена обсерватория от астролога Такиюдин Ефенди, но кулата отново става затвор по време на управлението на султан Мурад III през 1546 и 1595 г.

През 17-ти век кулата е била използвана за кратко от Mehter Band, османският военен оркестър, и след това се е превърнала в пожарна наблюдателница през 1717 г. През 1794 г. пожар унищожава кулата, но тя е възстановена отново и кумба (стърчащ балкон ) е добавен. През 1831 г. кулата е опустошена от пожар и отново възстановена с добавянето на още два етажа и конусовиден връх. Една от интересните истории за кулата Галата е за легендарния османски летец Хезарфен Ахмет Челеби. Според Евлия Челеби, известният османски пътешественик, Хезарфен Челеби излетял от върха на кулата до Ускюдар с криле, прикрепени към ръцете му. Твърди се, че поради този грандиозен подвиг султан Мурад IV станал подозрителен към мъжа и го изпратил на заточение в Алжир. Днес високата 66,90 м кула (някога най-високата кула на Истанбул) служи като туристическа атракция за посетителите, които от балкона се наслаждават на невероятна 360-градусова гледка към Истанбул.

 

3. Археологически музеен комплекс

Той се състои от Археологически музей, Музей на древните ориенталски артефакти и Музей на павилиона с плочки. Археологическият музей съхранява повече от един милион артефакти от различни култури, донесени от имперските земи. Сред акцентите са саркофагът на Александър Велики, покрит със сцени, за които се предполага, че го изобразяват по време на лов и в битка, саркофагът Табнит, най-древното от всички открития в Сидон, главата на Афродита от известния Пергамски олтар на Зевс, колекция, която е посветена на историята на града от архаични до османски времена.

В музея на античния Ориент има малка, но ослепителна колекция от анадолски, египетски и месопотамските артефакти. В музея на турската керамика пък имате възможността да разгледате интересна колекция от плочки с обяснения относно различните периоди от историята на турската керамика.

 

4. Музей Пера

Музеят Пера е частен музей, разположен в квартал Тепебаши в Истанбул. Създаден е през 2005 г. от фондацията "Суна и Инан Кирач", за да предоставя качествени услуги в областта на културата и изкуствата. Внушителната сграда, проектирана от архитекта Ахил Манусос, първоначално действа като хотел. Реставраторът и архитект Синан Геним я обновява в периода 2003-2005, като успява да създаде модерен и напълно оборудван музей, запазвайки външната фасада, неразделна част от архитектурния облик на Истанбул.

В музея "Пера" има три постоянни колекции на фондацията "Суна и Инан Кирач" - "Ориенталистки картини", "Анадолски мерки и теглилки" и "Плочки и керамика Kütahya", но също така историческата сграда става временен дом на различни изложби, аудио-визуални събития и образователни инициативи.

 

5. Комплексът-библиотека "Рами"

Библиотеката е разположена в бивш военен гарнизон от 18-ти век, издигнат от везира Рами Мехмед паша по време на управлението на султан Мустафа III (1757-1774). Войнишката казарма се е използвала активно до 60-те години на миналия век. След реставрация и модернизация, започнали през 2014 и приключили през 2023, "Рами" в момента е най-голямата библиотека в Истанбул. С 36 000 m² покрита площ и озеленената площ от 51 000 m², "Рами" също е библиотеката с най-голямата закрита ландшафтна площ в Европа.

Библиотеката има капацитет от 4200 седящи места и е "дом" на над 2,5 млн. тома книги, предназначени за различни възрастови групи. "Рами" разполага с множество секции, както и с дигитална библиотека. В комплекса има също денонощни занимални и читални, бебешка и детска част, групови и индивидуални зали, музейна зала, съхраняваща ценни издания. Организират се безплатни филмови прожекции, театрални представления, работилници, семинари, изложби и други активности със свободен достъп.

Библиотеката Рами притежава първия в Турция "Сертификат за биосферен устойчив музей". На нейната територия е изградено изкуствено езерце, има обособени места за сядане на открито и интересни скулптури, привличащи погледите. Библиотеката предоставя ново библиотечно изживяване на посетители от всички възрасти с разнообразието си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама