5 причини защо трябва да обръщате внимание на етикетите на храните


5 причини защо трябва да обръщате внимание на етикетите на храните
Снимка: iStock

Пазарувайки в хипермаркета, значителна част от хората просто забравят да разгледат състава на отделните хранителни изделия, с които пълнят пазарската си кошница или количка. Причината за това съвсем не е просто незаинтересованост по отношение на съставките, съсредоточени в даден продукт, а по-скоро липсата на такъв навик. 

Как да дешифрираме информацията, изписана по опаковките на отделните хранителни изделия

Навярно и вие, както повечето хора, които нямат особени дълбоки познания по химия, изпадат в едно чудене и маене в момента, в който попаднат на някое сложно химично съединение, разглеждайки съдържанието на даден продукт. Настрана от това, понякога се оказва, че вярваме на всевъзможни писания върху етикетите на някои храни. 

Холестеролът в продуктите

Всички ние попадаме на такива храни, върху които е написано с големи букви неща от сорта на "без холестерол", при положение, че въобще не става дума за продукт от животински произход като яйца, млечни продукти и прочее. И тъй като производителите разчитат на незнанията на масовия потребител в тази насока именно затова прилагат подобни маркетингови хитринки и клопки, в които почти всички се хващаме ежедневно без дори да го осъзнаваме.

Всеки един продукт от растителен произход не съдържа холестерол, което на практика обезсмисля изписването му някъде върху опаковката. 

Мазнините в храните

На етикетите на някои нездравословни храни, каквито безспорно са чипсовете, както впрочем и всякакви други готови рафинирани изделия, може да пише, че съдържат по-малко мазнини в сравнение с други техни конкурентни продукти. Аналогична е ситуацията и с уж ниското съдържание на мазнини или липсата на изкуствени оцветители например в състава им.

Избирайте тези хранителни продукти, чийто състав е "по-скромен"

С други думи, колкото по-кратък е съставът на дадена храна, толкова по-добре за вас! Имайте предвид, че обратният сценарий говори за това, че съответното изделие е преминало през доста преработки преди да достигне до потребителя. Факт е, че продукт без наличие на следните няколко съставки, а именно емулгатори, консерванти и стабилизатори, няма как да се открие в супермаркетите поради простата причина, че без тях храната ще бъде нетрайна.

Обърнете внимание върху добавената вода в даден продукт

За наше огромно съжаление, доста солидна част от хранителните изделия съдържат добавена вода. Причината за нейното използване е съвсем ясна - така, месото става по-тежко, грамажът се вдига, което оскъпява крайния продукт.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама