5G – технологичното бъдеще на всяка iWoman


5G – технологичното бъдеще на всяка iWoman
Снимка: Telenor

Дори и технологичните новини да не са с приоритет пред това, което следите, то няма как да не сте чули за мобилните мрежи от ново поколение. Зад краткото съкращение 5G на практика стои именно това – петото поколение мобилна технология, която вече е тук, за да ни помогне да живеем по-добре и да имаме много повече възможности в ежедневието си.

Стремглавото препускане на телекомуникациите направи така, че за около 30 години набързо сменихме пет различни поколения мобилна връзка. От преноса на глас през 90-те с тогавашните мобифони, постепенно добавяйки опция за пренос на текст (SMS), данни и широколентов интернет достъп, който почти всички ползваме в момента, днес стигаме до петото поколение мрежа, което ще промени наистина много.

От 2021 г вече имаме такива мрежи и в България и в следващите години ще видим много неща, за които преди сме могли само да мечтаем. Оптимизирана така, че да използва максимума от честотите, които се използват и в момента, 5G ще доведе бързо някои промени в живота ни. В следващите редове споделяме само някои от тях, които ще можем да видим в обозримо бъдеще.

Първо е скоростта

Почти всяка от нас има смартфон и го използва по различен начин и за различни услуги. Първата промяна, която ще донесе новата мрежа, е скоростта. Все по-рядко, а скоро и почти никога, няма да ни се случва да чакаме любимия ни сериал да се зареди, както на телефона, така и на таблета ни.

Със супербърза скорост ще можем не само да използваме различни стрийминг платформи, но и да сваляме съдържание, за което преди ни е бил необходим Wi-Fi. Скоростта е основно предимство на 5G и нея ще видим най-скоро. Тя може да се използва както в примерите със забавление дотук, така и в работата, за дамите, които използват смартфона си за това. Лесно ще можем да пращаме мейли с по-големи прикачени файлове, да отваряме бързо всички снимки и графики, както и още много други.

Без кабели

За кратко 5G ще позволи кабелите да изчезнат. Сигурни сме, че много от вас не са големи привърженици на окабеляването в домовете си. Не познаваме много дами, които да харесват рутери, кабели, стигащи и излизащи от тях, както и дупченето на стени, което е особено неприятно при смяна на доставчик.

Новото поколение мрежи ще позволи у дома и в офиса да имаме интернет, без да имаме кабели. Това ще е много подходящо както за естетите, които не искат да имат излишно окабеляване, така и за хората, които водят по-мобилен начин на живот. Достатъчно ще е да имаме у дома един рутер, в който влиза единствено кабел за захранването. А голямото предимство и тук е скоростта – защото тя ще е същата като тази, която в момента идва у дома ни по оптичен кабел.

Коли, които се движат сами

Няма дама, която да не е пожелала да използва автомобила си, за да отдели малко време на себе си. Да, трудно е това да стане, докато шофираш, и много от нас често попадат в комични ситуации, но 5G ще помогне и тук.

Съвсем скоро ще имаме достъп до автомобили, които се движат сами или поне имат много голяма степен на автономност, благодарение на 5G. По този начин сами ще можем да решим кога да държим ръцете си на волана, кога да освежим външния си вид или дори да се преоблечем.

За всичко ще се грижи връзката и ниското време за реакция на 5G, което е второто основно предимство на новите мрежи. Сензори в автомобилите ще могат да реагират за части от секундата и да управляват превозните средства дори по-добре от нас. Докато ние имаме своето време, отивайки на работа. Разбира се, тези технологии ще засегнат много повече отрасли и като цяло ще направят нещата по-лесни, това е само един пример.

Здраве

По време на пандемията, която, надяваме се, е към края си, много от нас пропуснаха свои часове за лекар. Като жени имаме нужда да ходим редовно на различни прегледи, а покрай коронавируса това не се случваше. 5G ще промени нещата и тук. Немалка част от прегледите ще могат да са дистанционни. И тук няма да става въпрос за компромис. Просто качеството на прегледа, благодарение на високата скорост, ниското времезакъснение и използването на някои нови технологии като VR и AR ще помогнат на лекарите да ни преглеждат добре, дори без да ги виждаме.

И това не е далеч в бъдещето. Във Великобритания още тази година имаше лекари, които на база на различни подобни пилотни проекти преглеждаха бременни жени така, без да ги излагат на риск с посещение до болницата. В малко по-далечното бъдеще по този начин дори ще могат да се извършват операции от разстояние. По същия начин, ако се наложи някаква интервенция, една дама няма да има нужда да избира специалист спрямо града, в който живее, а на практика ще има достъп до всеки специалист, който поиска, независимо колко далеч е той.

Спорт

За тези от нас, които спортуват, 5G ще донесе също голяма промяна. Умните тракери, гривни и часовници, които много от нас използват, ще имат още по-богати функционалности и ще могат да ни дават по-подробна информация за спорта, който практикуваме, както и дали го правим правилно.

Всяка една ще има личен треньор и устройство, което наблюдава качествено дали всичко се изпълнява добре. Когато мрежата заработи в пълния си капацитет, тези тракери дори ще могат да са свързани с нашите треньори или лекари, които се грижат за здравето ни – те в реално време ще могат да им предават кръвното ни налягане, нивото на кръвна захар и много други важни показатели, които в момента остават неизследвани и без мониторинг.

Пазаруване

Нищо няма да замени пазаруването в любимия ни магазин. Колко лесно обаче можем да отидем до любимия си магазин в Париж, Ню Йорк или Рим? Колко лесно можем да видим някоя модна колекция „на живо“ веднага след като е представена. 5G ще позволи лесно да присъстваме на всяко интересно ревю и във всеки магазин на любима марка.

Не се съмнявайте, че най-добрите брандове бързо ще се адаптират към новата технология и ще предложат това на клиентите си. Чрез използването на нови технологии като виртуална и добавена реалност и различни устройства, каквито вече има на пазара, всяка от нас ще може да посети магазина, който иска, и дори да пробва нещо, преди да го купи онлайн. Доставките пък ще могат да стават много по-бързо заради автоматизирания процес. Не е далеч времето, когато ще получим шопинга си от дрон, автономно превозно средство или дори робот.

Още много предимства

5G обаче ще промени много повече неща. Ще започнем да виждаме нови услуги, които в момента не съществуват. Те ще касаят както забавлението ни, така и всичко около нас.  Сериозни подобрения ще има в индустрии, касаещи транспорта, комуналните услуги, но, разбира се, и забавлението, в това число  телевизия, кино, игра и още много други.

Този текст е част от информационна кампания на Теленор България за 5G, насочена към бъдещите потребители на новата технология. Теленор България се стреми да информира и да изясни ползите от 5G, както и да отговори на важните въпроси, свързани с петото поколение клетъчна мрежа. Ако искате да узнаете повече за 5G или да зададете своите въпроси,свързани с новото поколение мрежа, можете да се свържете директно с Теленор на специално създадения за потребителски въпроси имейл 5G@telenor.bg. Последвайте компанията в Twitter, Facebook или следете най-интересното от света на 5G в Центъра за знания на www.telenor.bg/5G.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички