6 ежедневни предмета, за чиито тайни не сте и подозирали


6 ежедневни предмета, за чиито тайни не сте и подозирали
Снимка: iStock

В ежедневните предмети, които използвате всеки ден, има тайни, любопитни детайли и скрити функционалности, за които вероятно никога не сте се чудили. Замисляли ли сте се някога за малкия джоб на дънките си, дупката за понички или цвета на тоалветната хартия? 

Е, може би ще ви изненадаме, че белият цвят на тоалетната хартия не винаги е бил любим. Всъщност цветната тоалетна хартия се появява на рафтовете през 50-те години на миналия век. Собствениците на жилища купуват розова, синя, жълта, зелена и дори черна хартия, защото тези цветове пасват на интериора. Но в крайна сметка много лекари започнали да свързват багрилото в цветната тоалетна хартия с повишен риск за здравето. Освен това багрилото не позволява на цветната хартия да се разложи толкова бързо, когато се промива, което увеличава риска от запушване на септични ями. 

Вижте още: Жестоки трикове, които ще улеснят живота ви

Ето какви са тайните функции зад 6 ежедневни обекта, които използвате почти всеки ден. Никога не е късно да се възползваме напълно от тях, тъй като те са били замислени от техните изобретатели. 

1. Дупката за капачките на писалките

Това е дупка в горната част на капачката, която противно на това, което мнозина мислят, не служи за предотвратяване на изсъхването на мастилото от писалката. Всъщност целта му е много по-важна. Тази дупка е така, че ако детето погълне тази запушалка и тя се забие в гърлото им, то може да продължи да диша, докато не бъде лекувано от спешните екипи.

2. Основата на бутилките за вино

Много бутилки за вино имат основа, която има вдлъбнатина навътре, която помага на съда да устои на натиск, когато се поставя коркът.

3. Отвор за отварачка за бутилки за сода

Кутиите за безалкохолни напитки имат отварачка, която улеснява отварянето. Но не всеки знае, че отварачката за бутилки има отвор, в който може да се постави сламка по такъв начин, че да се държи и да се отпива от напитката удобно.

4. По-дълги косми на някои четки за зъби

Някои четки за зъби имат малко по-дълги косъмчета в горната част. Някои смятат, че функцията му е да достига до ъглите, където не достигат най-късите, но в действителност това е начин за измерване на пастата за зъби, която трябва да се използва. 

Вижте още: Ето кой мъж ще търси любовта в "Ергенът" 3 (СНИМКА)

5. Малки джобове на дънки

Тези малки отделения първоначално са създадени за съхранение на часовника. Сега, когато обикновено носим часовника на мобилния си телефон или на китката си, този малък джоб обикновено се използва за съхранение на монети.

6. Дупката в черпака за спагети

Популярният черпак за тестени изделия не разполага само с тази дупка за оттичане на водата за готвене, но има и собствена причина за това: този дизайн се използва за изчисляване на количеството спагети в порция.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама