6 трика за пазаруване, които ще ви спестят много пари


6 трика за пазаруване, които ще ви спестят много пари
Снимка: iStock

Вероятно е имало моменти, когато сте влизали в магазин, за да купите само 1-2 неща и накрая сте пълнили количката си до ръба. Това е така, защото магазините знаят как да привлекат вниманието ви – поставят сектора за цветя близо до входа, пускат приятна музика, правят пътеките по-широки, за да насърчат големите пазарски колички и т.н. Ето обаче няколко контра трика, с които да се противопоставите на маркетинг стратегиите.

1. Пийте вода, преди да отидете

Проучване в университета на Твенте в Холандия установи, че пиенето на вода преди пазаруване може да е полезно за вашите разходи. Когато хората трябва да контролират пикочния си мехур, те владеят и желанието си да купуват излишни неща, тъй като бързат да си тръгнат.

2. Използвайте нови банкноти

Друго проучване показа връзка между носенето на чисти и хубави банкноти и по-малкото харчене. Старите и вероятно мръсни пари карат хората да се чувстват така, сякаш трябва да се отърват от тях и следователно да купуват още и още неща. От друга страна, чисто новите пари ги карат да се чувстват по-силни и полагат усилия да ги задържат в портфейла си за по-дълго.

Вижте още: Ето как супермаркетите ни карат да харчим повече

3. Не бъдете прекалено дружелюбни

Докато пазарувате дрехи, често ви посреща продавач, който ще се опита да ви помогне с каквото може. В усилията си да бъдат добри в работата си, те ще предложат стотици варианти. Не е изключено да купите нещо от задължение към човека, който ви е помогнал толкова много и ви е показал толкова много неща.

4. Не използвайте голяма количка

Голямата количка е основната причина да похарчите повече, отколкото сте планирали първоначално, и да купите неща, от които наистина не се нуждаете. Така че, вместо количка, вземете по-малка кошница или използвайте торба от плат, за да носите малкото неща, от които наистина се нуждаете.

5. Оставете кредитните и дебитните си карти

Това може да изглежда нетрадиционно за епохата, в която живеем, но изследванията показват, че може да харчите повече, когато плащате с карта. Когато извадите парите от портфейла си, виждате точно колко пари давате. От друга страна, картите ви създават илюзията, че можете да харчите повече, когато в действителност нямате възможност да го направите.

6. Смучете ментов бонбон, докато пазарувате

Магазините често използват силата на миризмата, за да привлекат клиенти и да ги накарат да харчат повече, отколкото са възнамерявали. Например бензиностанциите, които са увеличили миризмата на кафе, отбелязват увеличение на продажбите в този сектор. Това, което можете да направите, за да не станете жертва на този трик, е да смучете ментов бонбон или да дъвчете ментова дъвка точно преди да отидете на пазар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама