"+7 HOURS" - фотоизложба с дрехи-скулптури


"+7 HOURS" - фотоизложба с дрехи-скулптури
Снимка: +7 HOURS

"+7 HOURS" - изложба с модни фотографии на Златимир Араклиев (България) и Бенджамин Хънг (Япония) ще бъде открита на 11.02.2020 от 19:00 ч. в Галерия Doza, София, ул. "Цар Самуил" 52.

Проектът е на концептуалната дизайнерска платформа "Иван Асен 22". В него чрез визуалния език на съвременния моден дизайн се преплитат японската и българската култура. Основното изразно средство е дрехата, разглеждана не като носимо и функционално облекло, а като художествен обект: дреха-скулптура, носеща свое собствено послание в тематичния комплекс на проекта.

Творческият импулс зад "+7 HOURS" е актрисата Ирмена Чичикова. Японската философия wabi-sabi, дългите години четене на японска литература и поезия оставят дълбока следа в нейното подсъзнание, което я довежда до неизменното желание да се впусне в това приключение. Вдъхновения са традиционната японска и българска култура, личната история на собствениците на автентични японски кимона, съчетани с явления от съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на двете страни.

Чувствайки дълбоката връзка с философията на преходността, на непостоянството, на цикличността, Ирмена, която е вдъхновител и "лице" на проекта, вярва във възможността за преплитане на двете култури - през тъканите, през материята на дрехите, същевременно ефимерна и устойчива, която може да изведе идеята за мимолетността, но и за безкрайността на живота ни.

В самата изложба фотографът Бенджамин Хънг ще ни преведе през магията на нощен Токио, шинтоистки храм, а красиви фенери и мистичният токийски квартал Шинджуку ще бъдат част от двойнствения образ на енигматичната Ирмена, побрана в българското си тяло с японска душа: облечена в традиционна българска носия и в автентично японско кимоно.

Модните фотографии на Златимир Араклиев, отново с главно действащо лице Ирмена, ще ни покажат необичайната перспектива, която подсилва монументалността на обекта-дреха, изважда го от уталитарния му характер и го доближава до скулптурността на неподвластен на краткотрайни течения артистичен обект със собствен смисъл и послание.

В този процес Араклиев разчита на авторските концептуални модели, създадени за "+ 7 HOURS" от българските модни дизайнери Aлександър Гергинов, Георги Флоров, Диляна Иванова, Нели Митева, Полина Сотирова, Симеон Атанасов, Станислава Димитрова, Цветалина Атанасова, Яна Дворецка и японските студенти по моден дизайн от BUNKA Fashion College Tokyo: Yucheng Zhou, Mai Sudo, Miki Ogu и Ryuga Kawabe.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама