8 грешки, които съсипват батерията на телефона ви


8 грешки, които съсипват батерията на телефона ви
Снимка: iStock/Guliver

Собствениците на смартфони могат да дадат много повече живот на батерията на своето устройство, като избегнат няколко грешки.

Допреди десет години потребителите можеха сами да сменят батерията на телефона си, но това време отдавна отмина. Смяната на батерията днес означава пари за сервиз и има няколко начина, по които можете да я отложите и същевременно да удължите живота на батерията, според "Локално".

Ето грешки, които могат да съсипят телефона, едната от които е животозастрашаваща.

Напълно изразходване на батерията

Когато телефонът е напълно изразходен, това натоварва много батерията. Препоръчително е да не оставяте батерията да пада под 20%, но ако е възможно, сложете телефона на зарядно около този процент.

Една от причините, поради които повечето производители на телефони предупреждават или променят цвета на индикатора на батерията около 20%, е да принудят потребителите да поставят устройството на зарядно възможно най-скоро и по този начин да удължат живота на батерията.

Оставяне на телефона на зарядно за дълго време или зареждане цяла нощ

Новите батерии работят най-добре в диапазона между 20% и 80%. Колкото по-дълго телефонът е над 80% или под 20%, толкова повече ще се износва батерията.

Проблемът със зареждането през нощта е, че телефонът се зарежда за час-два и прекарва остатъка от нощта в сън на 100% батерия. Това директно скъсява живота на батерията.

Apple например внедри софтуерен трик, за да предотврати изтощаването на батерията на потребители, които зареждат телефоните си през нощта. Тази опция се включва автоматично и ако я заредите през нощта, батерията ще се зареди до 80% и ще остане на този процент до зори, когато зареди останалата част от батерията. Ако използвате iPhone, можете ръчно да включите тази опция, като отидете в Settings, изберете Battery, след това Battery Health, където има опция за оптимизирано зареждане на батерията.

Използвате неоригинални зарядни устройства

Бъдете внимателни, когато купувате зарядно за телефон. Някои производители избягват определени стандарти, за да намалят цената на продукта. Евтините и нестандартни зарядни могат да повредят батерията на телефона, а в някои случаи дори да се запалят.

Порталът "Business Insider" посочва, че евтините зарядни обикновено нямат сертификати от реномирани организации и могат лесно да се запалят или експлодират, което може да застраши живота на потребителя.

Препоръчително е да използвате зарядно устройство и телефон от един и същи производител.

Форматирайтене на батерията

Новите телефони, за разлика от предишните, не изискват форматиране на батерията – дори напротив. Разликата е, че старите батерии използват никел за основа, докато новите използват литий. Следователно свойствата на старите и новите батерии са напълно различни. Литиевите батерии, които днес се използват от всички умни устройства, не са форматирани. Форматирането дори вреди на тези батерии, тъй като телефонът прекарва повече време на 100% батерия.

Използвате телефона, докато се зарежда

Това вреди на батерията, но само поради едно – загряването на устройството. Телефонът загрява по време на зареждане. Използвайки го, повишаваме още повече температурата и забавяме зареждането, което в крайна сметка се отразява на здравето на батерията.

Прегряване

Температури под 0 или над 45 градуса по Целзий се отразяват неблагоприятно на живота на батерията. Батериите работят най-добре при стайна температура (около 25 градуса по Целзий). Винаги трябва да се избягват екстремни температури.

Последствията могат да се наблюдават и на практика. Телефоните, когато е твърде студено или твърде горещо, могат да се изключат сами вече около 20% и това е напълно нормално поведение.

Използвате приложения, които "ускоряват" зареждането

В магазините за приложения, особено на Android, има много приложения, които анализират или ускоряват зареждането. Тези приложения използват софтуерни трикове, като спиране на фоновите процеси на телефона, за да удължат живота на батерията, но не могат да променят съществено хардуера на телефона. В допълнение, всяко от тези приложения само по себе си работи във фонов режим.

Вашата опция за пестене на батерия е включена през цялото време

Режимът за запазване на батерията не трябва да се включва, когато телефонът е пълен, а само на около 80 процента. По този начин получавате допълнително време с едно зареждане и това не съкращава живота на батерията.

Това не е така при iPhone, чийто режим за пестене на батерия е практически безполезен в сравнение с това, което предлагат телефоните с Android.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама