9 признака, че сте пристрастени към пазаруването


9 признака, че сте пристрастени към пазаруването
Снимка: iStock

Няма нищо лошо от спонтанните импулси за пазаруване или от удоволствието да се сдобием с нова вещ. Пазаруването за удоволствие или за прекарване на свободното време е здравословно, но прекаляването с нови придобивки води до опасни навици. Ето 9 признака, че сте пристрастени към пазаруването:

1. За вас шопингът е единственото средство за облекчаване на стреса

При толкова много начини за справяне със стреса, пазаруването не би трябвало да е единственият от тях за повдигане на духа. Ако след всеки тежък ден се втурвате към мола, трябва да преосмислите страстта си към шопинга.

2. Често правите импулсивни покупки

Спонтанните покупки са опасни, защото показват, че сте изгубили самоконтрол, което е лоша новина за всяка ситуация. Ако това се случва твърде често, навикът ви за пазаруване ви контролира, а не вие него.

3. Често харчите повече отколкото бюджетът ви позволява

Прекаляването с шопинга не трябва да става причина да не можете да си платите сметките или да заредите гориво. Ако често изпитвате затруднения с управление на семейния бюджет, време е да преосмислите разходите си.

4. Настроенитo ви се влошава, ако не може да си купите нещо ново

Ако сте пристрастени към пазаруването, често ще страдате от промяна на настроението. Ядосвате се, ако не може да отидете до мола, защото нямате пари в брой или заради други важни задачи. Ако се чувствате ядосани, притеснени или нервни, ако не може да разопаковате нова покупка, определено страдате от шопинг пристрастеност.

5. Ядосвате се, когато близките коментират проблема ви

Вие сте прекалено чувствителни, когато приятели и семейството ви отправят конструктивна критика към любовта ви към пазаруването. Това е сигнал, че имате обсебващи и нездравословни навици. 

6. Купувате вещи в състояние на  обсесия

На щанда виждате много вещи, които ви изкушават. Но ако винаги намирате извинение да купувате вещи, които не са ви нужни, значи сте "шопингакохолик".

7. Купувате еднакви неща отново и отново

Повечето хора, които са пристрастени към пазаруването, купуват едни и същи неща, макар и в различен стил и марка: 10 блендера, 5 чифта еднакви панталони, 4 дъски за гладене…

8. Не използвате нещата, които купувате

Ако имате многобройни вещи, които само събират прах на рафтовете, това е сигурен знак, че не са ви нужни. Продукти, които седят неотворени и с етикетите, разкриват пристрастеността ви към шопинга.

9. Адреналинът ви се покачва при пазаруване

Харесва ви да се сдобиете с нова блузка, най-новия модел телефон, това ви прави щастливи от новата и полезна придобивка. Но, ако самият акт на пазаруване /дори не притежание/ ви покачва адреналина, страдате от висока степен на пристрастеност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама