Алкална вода – какво представлява и какви са ползите?


Алкална вода – какво представлява и какви са ползите?
Снимка: mila.bg

Всеки иска да е здрав и да изглежда добре. Рядко обаче си даваме сметка, че това, което ядем и пием, играе важна роля за нашето здраве и външен вид. Знаем, че водата е важен източник на енергия и необходимо условие за съществуването ни, но разбираме ли наистина този факт? Не е достатъчно просто да пием по 2 литра вода на ден. Важно е тя да е качествена.

Защо е важно каква вода пием? 

От качеството на водата зависи как ще се чувстваме. Важно е водата да е чиста, без химикали и примеси. Много хора смятат, че минералната вода е полезна, но сама по себе си тя не е абсолютна благодат. Макар да съдържа редица полезни вещества, консумацията ѝ може да създаде проблеми заради прекаляването с натрий. В чешмяната вода също има много полезни вещества и според лекари тя е достатъчна, за да задоволи питейните ни нужди.

Алтернативна на обикновената питейна вода е така наречената трапезна. Много хора я бъркат с изворната, а всъщност двете нямат нищо общо. Какво представлява изворната вода? Добива се от естествен източник и не подлежи на обработка преди бутилирането. Трапезната от своя страна преминава през допълнителна обработка. Най-често произхожда от открити водоизточници или от вода от градската водопроводна мрежа. За да е годна за пиене, трябва да се преработи и дезинфекцира. Най-често това става чрез метода на обратна осмоза или озониране.

Алкалната вода помага за регулиране на алкално-киселинният баланс в организма ви. С какво тя е по-различна от останалите и какви са нейните ползи за здравето?

Алкална вода – какво представлява?

Разликата между алкалната и обикновената вода е в по-високата стойност на pH. Какво означава това? Ph измерва съотношението между киселините и основите в човешкото тяло. Неговата стойност варира от 0 до 14. Като 7 е неутрално. Алкалната вода има стойност на pH 8-9.

Какво общо има това с водата? Много просто. В зависимост от начина на живот, хранене и други неща, може да променим по някакъв начин стойността на pH в тялото ни и тя да стане киселинна.

Нашите вътрешни органи имат собствено оптимално pH, при което работят най-добре. Разбира се, то не е еднакво – отличава се по киселинност. Например стойностите за киселинност на урината и слюнката се различават.

За да възвърнем началния баланс в тялото, пием алкална вода. Какви са нейните ползи за здравето?

Ползи от консумацията на алкална вода 

Алкалната вода добива все по-голяма популярност заради доказаното положително въздействие върху тялото. Най-общо консумацията ѝ помага за подобряване на храносмилането, осигурява повече енергия, неутрализира свободните радикали. Богата е на антиоксиданти и се смята, че забавя стареенето. Също така помага за възстановяването на имунната система.

Ползите от консумацията на натурално алкалната вода са изключително много. Ако имате някакви здравословни проблеми или просто страдате от някои от симптомите на свръхкиселинността като главоболие, умора, болки в ставите, наднормено тегло, аритмия, задух и други подобни, натурално алкалната вода трябва да е първото нещо, което да включите в диетата си.

Доказано е, че ако пием ежедневно качествена вода, това влияе положително на живота ни. Също така консумацията на вода помага за справяне с някои неприятни състояние като рефлукс, скованост на мускулите, умора, липса на концентрация и много други.

Ако ви е трудно да консумирате повече вода, защото не сте си изградили навик, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да увеличите приема.

6 съвета за повече консумация на вода 

  • Пийте вода с всяко хранене. Така не само ще се хидратирате, но и ще помогнете за по-бързото усвояване на храната.
  • Избирайте напитки, които харесвате. Например чай, кафе, смути и други. Добавяйте прясна вода към тях. Така ще увеличите приема ѝ в ежедневието си.
  • Консумирайте повече плодове и зеленчуци – в тях също има вода.
  • Винаги носете със себе си шише с вода, когато излизате от дома. На работа, в колата, на разходка – не забравяйте да се хидратирате. Това важи с пълна сила в топлите месеци.
  • Преди сън пийте по една чаша вода. Така ще спите спокойно и на сутринта няма да усещате сухота в гърлото.
  • Когато се събудите сутрин – пийте вода. Това ще помогне на тялото ви да се разсъни и да започнете деня добре.

Не забравяйте – важно е не просто да пием много вода, а тя да бъде качествена. Само така ще осигурим на тялото си всичко необходимо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама