Алма Малер – музата, която прелъсти Виена


Алма Малер – музата, която прелъсти Виена
Снимка: Издателство "Емас"

"Музата на Виена" от Каролине Бернард е историята на една от най-възхитителните жени на края на XIX – началото на XX век. Надали има в историята друга жена, вдъхновявала, любила, съпътствала живота на толкова гениални мъже, както Алма Шиндлер-Малер-Гропиус-Верфел. Наричали я "музата на деветимата творци“ или „вдовицата на четирите изкуства" – Алма била съпруга, любовница и муза на най-знаменитите мъже на своето време, в мемоарите си злословела по адрес на всеки от тях и така и не е ясно дали изобщо е обичала някого. Днес това е без значение – нейният образ останал безсмъртен в творбите на влюбените в нея мъже, а историята ѝ е почти легенда.

Густав Климт, Александер фон Цемлински, Макс Буркхарт, Густав Малер, Оскар Кокошка, Валтер Гропиус, Франц Верфел – художници, композитори, театрали, писатели, поети, архитекти. Но дали това е донесло щастие в живота на тази необикновена жена, дали е удовлетворило копнежите на нейния неспокоен дух?

Алма, 17-годишната заварена дъщеря на художника Карл Мол, вече е добила славата на най-красивата виенчанка и е станала притегателна фигура не само в известния салон на своите родители. След няколко кратки флирта, сред които и с Густав Климт, Алма среща Густав Малер, преуспяващия директор на Виенската опера, считан вече и за гениален композитор. След няколко седмици бурна любов и два тайният годеж, а после и сватбата, за която говори цяла Виена. Двайсет и две годишната Алма навлиза в този брак с очакванията за блясък и безкрайно щастие. И наистина, като съпруга на един от най-големите музиканти на своето време, тя води живот извън нормите на ежедневието, живот, за какъвто биха мечтали много жени. Но този живот има цена –Алма трябва да се откаже от своето аз, да бъде само блестящото допълнение към именития си съпруг... Каролине Бернард е псевдоним на Таня Шли, родена през 1961 г.

***

Литературоведка по образование, Каролине Бернард се е посветила от двайсетгодини на художественаталитература. В “Музата на Виена” авторката за пръв път взема за героиня на свой роман реално съществувала личност–стремежът на АлмаМалеркъмсебеутвърждаване и щастие я е вдъхновявал от години. Днес Таня Шли живее със семейството си в малък град край Хамбург. "Музата на Виена" е втората книга от писателката, излизаща в Колекция "Музи". През 2017 г. издателство "Емас" публикува романа "Рандеву в "Кафе дьо Флор".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама