"Американа" - роман, който не се страхува да покаже юмрук


"Американа" - роман, който не се страхува да покаже юмрук
Снимка: Жанет 45

На българския пазар излиза книгата "Американа" на Чимаманда Нгози Адичи - личност с блестящ ум и безспорна харизма.

Третият ѝ роман разказва за двама влюбени, които се борят поотделно с проблемите на имигрантите: раса, подозрителност и самота.

"Американа" има безброй отличия и положителни рецензии. Тя е една от десетте най-добри книги на десетилетието според списание TIME, носител е на наградата National Book Critics Circle Award за проза (2013) и е в списъка на "Десетте най-добри книги на 2013" на BBC.

"Адичи пише великолепен диалог, който сякаш излиза направо от устата на нейните герои… Обхватът на взора й е поразителен, но тя все пак нито веднъж не остава сляпа за най-дълбоките психологически моменти на героите си… Това е вкусен, важен роман от писател, който има много какво да каже.", The Times

"Превъзходен… "Американа" е онази рядкост в съвременната литературна проза: сочна, широкоскроена любовна история, която между другото също така се оказва и крайно смешна социална критика.", Vogue

"Впечатляващо... изключително премислено, леко провокативно изследване на структурните неравенства, различните видове репресии, ролите на половете, идеята за дома. Деликатно написан роман, който обаче не се страхува да покаже юмрук.", Guardian


За автора:

Чимаманда Нгози Адичи е родена през 1977 г. в Нигерия. На 19 години заминава да учи в САЩ и остава да живее там. Автор е на сборника с разкази "Това нещо на врата ти" (2009) и на три романа: "Пурпурен хибискус" (2003), "Половин жълто слънце" (2006) и "Американа" (2013). В тях тя засяга темите за идентичността, расата, имиграцията, половите роли, класата, религията, властта и любовта. Преведени на над тридесет езика, романите ѝ са удостоени с общо десет престижни литературни награди.

На огромна възхита, интерес и популярност се радват не само творбите на Адичи, а и самата тя – като личност с блестящ ум и безспорна харизма. Носител на стипендия от фондацията Макартър (известна още като "стипендията на гениите"), Адичи е един от водещите глобални мислители на 2013 г. според списание Форейн Полиси, личност на годината за 2014 г. според списание Форбс Африка и сред стоте най-влиятелни личности в света за 2015 г. според списание Time.

Сред американските ѝ почитатели са Хилари Клинтън и Опра Уинфри, а разговорът между нея и Мишел Обама в края на 2018 г. в Лондон спокойно можеше да се проведе на Уембли – повече от 60 хиляди души чакаха за билети.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама