Археолози намериха статуя на Буда в Египет


Археолози намериха статуя на Буда в Египет
Снимка: iStock/Guliver

Статуя на Буда беше намерена на археологически обект край Червено море в Египет. Откритието показва колко важни са били връзките между Римската империя и Индия, се казва в съобщение на министерството на туризма и паметниците на културата на Египет.

Американски и полски археолози са открили статуята в Беренис - древен пристанищен град в югоизточната част на страната.

Дърво на 5000 години е "капсула на времето" (ВИДЕО)

Статуята е с височина 71 см и датира от периода на Римската империя. Представлява Буда в роба, без крайници от дясната страна и с ореол около главата.

Египет се е намирал "в сърцето" на търговските пътища, свързващи Рим и с многобройните краища на древния свят, съобщи Мустафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет за античните ценности. Корабите са пристигали главно от Индия, натоварени с подправки, бижута, платове и слонова кост.

Египет периодично съобщава за археологически находки, които често пъти са определяни от специалистите като туристически атракции, а не като научни открития. Страната се опитва да активизира отново ключовия за нея сектор на туризма, който пострада сериозно от политическата нестабилност след революцията от 2011 г. и пандемията от КОВИД-19. Туризмът в Египет е засегнат и от войната между Русия и Украйна, тъй като жителите и на двете страни са сред посещаващите Египет.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама