Баба Марта 2024 - пълен списък на празнуващите имена


Баба Марта 2024 - пълен списък на празнуващите имена
Снимка: iStock

На 1 март по традиция българите празнуваме Баба Марта. На този ден се окичваме с бяло-червени мартеници - за здраве и за радост. Празникът е предвестник също за края на зимата и настъпването на пролетта. На същия ден православната църква чества Света Евдокия. На 1 март имен ден празнуват Евдоким, Евдоким, Евдокия, Евдоксия, Евдокси, Марта, Марто, Мартин, Мартина.

Вижте още: 15 оригинални пожелания за Баба Марта


Повече за Баба Марта

Според стара легенда мартеници връзвали по българските земи траките. Те задължително слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Според древните тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух именно в съчетанието между белия и червения конец.

Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията" , най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче, или се поставят под камък. Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а след това всички прескачат жаравата. Разпространен е и гадателският обичай за избиране на ден.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама