Бабите слагат киселото зеле в точно определен момент и то винаги става перфектно


Бабите слагат киселото зеле в точно определен момент и то винаги става перфектно
Снимка: iStock

Със застудяването на времето повече домакини се чудят кога е най-добрият момент да сложат киселото зеле. Някои го правят в  края на октомври, а други в началото на втората седмица на ноември. Но нашите баби са знаели как да определят с точност най-подходящия ден за слагането на киселото зеле.

Кога е най-добре да се сложи киселото зеле?

Приготвянето на кисело зеле трябва да започне след празника Покров на Пресвета Богородица. Това се дължи на факта, че съдържанието на захар в зелето достига максимално ниво след падането на първата слана. А ферментацията на захарта води до образуване на млечна киселина, което е в основата на самия процес за ферментиране на зелето.

Добре е да изберете зелки от късни сортове. Зелето не трябва да се замразява, в противен случай ще се окаже меко. Колкото по-светъл е цветът на зелевите листа, толкова повече захар съдържат те.

 

Бабите спазват и още едно правило при слагането на киселото зеле - фазата на луната. Туршията ферментира най-добре, само ако се приготви на растящата луна, в идеалния случай на 5-ия или 6-ия ден след новолунието. Зелето, ферментирало през тези дни, ще бъде сочно и хрупкаво.

Тази година празникът Покров Богородичен се пада на 14 октомври, а Новолуние на 25 октомври. Това означава, че киселото зеле е най-добре да се сложи на 30-31 октомври.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама