Балансираното хранене влияе положително върху успеха на децата в училище


Балансираното хранене влияе положително върху успеха на децата в училище
Снимка: Нестле

През последните години редица престижни научни изследвания доказват ясната връзка между храненето и успеха на децата при усвояване на учебния материал. Тези, които следват балансиран и здравословен хранителен режим, показват значително повишаване на оценките в училище, качествено по-добро ниво на паметта, способност за трайно усвояване на знания и по-бързо възприемане на нова информация. Причината за това според учените е ясна  -  приемането на определени хранителни групи в правилно и балансирано съотношение осигурява на мозъка точното количество енергия, което помага на фокусирането и възможностите му да бъде активен по-дълго време.  

Да, но! 

Как да осигурим балансирано хранене на децата през целия ден, как да съчетаем тази цел със забързаното ежеднение и на родителите,  и на децата, как да избегнем лесните капани на junk food, как да вкараме целодневното балансирано меню в ограничения бюджет и как да купуваме качествени продукти при галопиращите  цени? 

Тук ще опитаме да оборим две от най-разпространените оправдания, които сме свикнали да даваме сами на себе си и да споделим някои прости, но работещи трикове.

1. Балансираното меню отнема много време, което нямаме.  

Това просто не е така. Дали ще позволим на детето ни да бръкне в пакет с чипс или ще му предложим да похапне цветни чери домати или бейби моркови - и двете се предлагат готови и пакетирани в удобни опаковки -  времето е едно и също. 

Зърнената закуска от овесени ядки с кисело или прясно мляко и шепа бадеми/ стафиди/боровинки отнема не повече от минута за приготвянето, точно колкото и да му дадем пакет бисквити или парче кекс.

Закуската добре, ами обядът?  

Децата са на училище, родителите на работа, а все по-често бабите и дядовците също не са налични в къщи. Тогава?

Можем да предложим два подхода:

Първият и най-лесен - да запишем детето на стол в училище. Там храненето е балансирано и съобразено с необходимите количества от основните хранителни групи, за нас остава  да добавим в раницата ябълка, банан, пликче със сурови ядки. Тук обаче се натъкваме и на някои препятствия - не навсякъде има осигурена храна в училище или пък детето не харесва вкуса й и отказва да се храни. 

Така стигаме до подход номер две - приготвяме кутия с обяд. 

3 минути са равни на здравословен сандвич от пълнозърнест хляб със студено месо, сирене, яйце - развихрете въображението в областта на протеините и сложете в кутията  нарязани на ивици краставица, чери доматчета, моркови, хрупкави чушки и един йогурт за десерт. Важното е да спазваме на око баланса - 50% зеленчуци, 25% протеини и 25 процента въглехидрати.   

Стигаме до вечерята  - тук нещата зависят от динамиката на семейството - ако сте свикнали да приготвяте вечеря всяка вечер, то тогава продължете да го правите като включите активно и децата и заедно спазвате простото правило на порция баланс - 50% от чинията да е за зеленчуците - децата могат да бъдет незаменим помощник в измислянето и приготвянето на различни видове салати - дайте им да ги украсяват, да ги подреждат по цветове, да търсят нови и нови неизследвани територии от зеленчуци, да ги режат в различни форми - всичко това , освен полезно за храненето, развива въображението, сръчността и ви дава чудесно поле за здравословно общуване  с вашите деца. 

По отношение на приготвянето на останалата част от чинията - вече са налични стотици варианти да изберете лесни, вкусни и балансирани рецепти - от 15-минутните шедьоври на Джейми Оливър до книгата с невероятни рецепти на „Нестле за по-здрави деца“, които вече са налични и в аудио формат като приказка, разказана от Ути Бъчваров и актрисата Йоанна Темелкова. Ще се изненадате колко интересно може да бъде да опитвате нови неща, а ако сте страстни любители на бързото хранене с пици, паста или пък на тежки баници, бургери и прочее - не се тревожете - можете да намерите чудесни алтернативни варианти и да получите същия вкус, но с по-балансирани и здравословни продукти и пропорции. Просто потърсете рецептите и се отдайте на удоволствието от експеримента докато го превърнете балансираното хранене от случайност в навик. 

Ако обаче вашето семейство не може да намери време да приготвя всяка вечер храна, то и тук имаме работещ вариант за вас - гответе веднъж или два пъти в седмицата като изберете такива ястия, които могат да се замразят и да се сервират след два дни отново, без да загубят вкусовите си качества. Такива са всички видове супи, немалко на брой готвени ястия със задушено месо и зеленчуци, включително здравословни варианти на пица и бургер. 

2. Предразсъдък номер две е, че балансираното хранене е много скъпо

Здравословното хранене се възприема за скъпо, защото най-често го свързваме със закупуването на специални продукти от скъпи диетични магазини. Но всъщност истинското балансирано хранене се нуждае от същите продкти, които принципно купваме, просто в правилното съотношение. Ако приемем, че някои видове месо и риба са скъпи, то можем спокойно да си набавим нужните протеини и от бобови храни и яйца. Важното е да спазваме съотношението - 50% зеленчуци, 25% въглехидрати и 25% протеини, както и големината на порциите - за всеки човек порцията трябва да съдържа храна богата на протеини в размер приблизително равен на шепата му, въглехидрати в размер на юмрука и останалото е за зеленчуци. Мазнините, плодовете, млечните продукти и ядките са допълнение, а поемането на поне 30 милиграма вода на килограм тегло е задължително условие за всяко балансирано хранене. 

Когато говорим за цена, не бива да забравяме, че ако се храним балансирано и с качествена чиста храна дори цената на продуктите да е малко по-висока, то тя се компенсира от това, което спестяваме от лекарства, посещения при лекари и психолози и най-вече да не забравяме, че балансираното хранене е истински добра инвестиция в по-доброто бъдеще на нашите деца.  

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички