Балат - цветният квартал, който трябва да посетите (СНИМКИ)


Балат - цветният квартал, който трябва да посетите (СНИМКИ)
Снимка: Go Türkiye

Един от най-колоритните и най-старите квартали на Истанбул е Балат, който определено трябва да посетите, ако сте в града. В него съжителства мултикултурна общност, което допринася за пъстрия облик на мястото. 

Разположен зад известните градски стени на Истанбул от 5-ти век, кварталът е дом на интересни архитектурни стилове от 13-ти век.

Може би най-емблематичната част на Балат са цветните къщи, намиращи се по наклонените калдъръмени улици. Те са предимно на възраст над 50 години, а в някои случаи достигат до 200 години. Тези исторически дървени къщи са сред най-сниманите сгради в града. Като се има предвид популярността им, не е изенадващо, че по много от тези улици сега са разположени колоритни и привличащи посетители магазинчета за сувенири, кафенета и ресторанти. В тях можете да си отпочинете, да хапнете традиционна турска кухня, да изпиете чаша турско кафе или чай, любувайки се на обстановката.

Балат е популярно място, където можете да се насладите на типична турска закуска. Тя не е просто хранене, а социално преживяване, тъй като основната идея е да споделяте. Закуската обикновено започва с изпиване на чаша турски чай, а накрая се сервира турско кафе (най-често се поднася с локум) за подпомагане на храносмилането. Няма да получите самo едно ястие, а масата ви ще бъде отрупана с много малки чинии - с различни видове сирена, сладка, каймак, масло, зеленчуци, пресен симид и хляб, бюрек и  други традициионни тестени закуски.

Балат е квартал, който традиционно е бил дом на малцинствата в града, на много еврейски и гръцки православни семейства. Благодарение на това, тук можете да видите интересната сграда на гръцкия колеж Фанар, в който все още има учащи се. В Балат е разположена и българската църква "Свети Стефан". Тя е известна още като Желязната църква, тъй като е направена от готови железни елементи, произведени във Виена. Представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. В квартала се намира и църквата свети Георги и Вселенската патриаршия, която е център на православието от 6 век.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама